Film i serije

Savina Geršak otvorila Festival mediteranskog i evropskog filma

Savina Geršak otvorila Festival mediteranskog i evropskog filma
Savina Geršak otvorila Festival mediteranskog i evropskog filma

TREBINJE - Treći festival mediteranskog i evropskog filma otvoren je večeras u Trebinju dodjelom nagrada "Zlatni platan" za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji glumcima Petru Božoviću i Nedi Arnerić, umjesto koje je odličje preuzeo kolega Radoš Bajić.

Festival je otvorila slovenačka glumica Savina Geršak, koja je rekla da je u Trebinje došla "po staru Savinu", koja je ostala u sjećanjima publike prije 30 godina.

Geršakovoj, koja je smatrana za jednu od najljepših glumica bivše Jugoslavije, večeras je uručena "Izuzetna povelja Leotara" za poseban umjetnički pečat u mediteranskom filmu.

"Ovo nisam očekivala. Nemam riječi i zaista ste me iznenadili. Hvala vam", istakla je Geršakova.

Petar Božović, doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, zahvaljujući za dodijeljenu nagradu za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, rekao je da bi došao u Trebinje i da ne prima nagradu.

"Trebinje je grad u kojem bih voleo da živim", rekao je Božović, nakon što mu je nagradu uručila Geršakova, što je pozdravljeno gromoglasnim apaluzom trebinjske publike.

Iako nije bila u mogućnosti da dođe u Trebinje, okupljene je u Kulturnom centru Trebinje tonskim zapisom pozdravila laureat "Zlatnog platana" Neda Arnerić, u čije ime je nagradu primio reditelj i glumac Radoš Bajić.

"Ova nagrada mi je specijalno značajna, posebno jer se desila posle Milene Dravić, koja je ovu nagradu dobila prošle godine. To me obavezuje da svojim radom dokažem da sam je zaslužila", rekla je Arnerićeva i dodala da misli da je nagrada uslijedila nakon uloge u filmu "Za kralja i otadžbinu" reditelja Radoša Bajića.

Radoš Bajić je rekao da je u Trebinju ponovo poslije 25 godina i čestitao ovogodišnjim laureatima, te prenio publici najljepše pozdrave Nede Arnerić.

"Ovaj festival ima perspektivu i nadam se da će postati prepoznatljiv. Došao sam u Trebinje da dam svoj skroman doprinos", dodao je Bajić, pozivajući publiku da sutra prisustvuje premijeri njegovog filma "Za kralja i otadžbinu", koji će biti prikazan u 20 časova na Ljetnoj sceni Kulturnog centra.

Grad Trebinje je, uz Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ovogodišnji pokrovitelj festivala.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija rekao je da će se grad potruditi da bude dobar domaćin i da otvori "vrata i srce Trebinja".

"Potrudićemo se i da svaki put kada dođete u naš grad ne budete gosti, već domaći", istakao je Ćebedžija.

Navodeći da je ovaj festival filma u gradu na Trebišnjici samo inicijalni segment budućeg intenzivnog fimskog života u Trebinju, Ćebedžija je izrazio nadu da će on rezultirati novom tehničkom bazom gradskog bioskopa.

"Neka ovih nekoliko dana prođe u dobrom druženju, kvalitetnim projekcijama, ali i idejama za nove filmske projekte, uz nadu da će bar neki od njih biti snimljeni u Trebinju", dodao je Ćebedžija.

Brojni filmski umjetnici iz regiona družiće se narednih dana sa domaćinima kako na sceni, tako i u nekoliko širom svijeta čuvenih vinarija.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano dvadesetak filmova u nekoliko programskih cjelina: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

Selektor i umjetnički direktor Festivala Peđa Milojević izrazio je nadu da će manifestacija ispuniti svoj zadatak i privući domaće i strane produkcijske kuće da snimaju filmove u Hercegovini, što može biti veoma važan ekonomski faktor za region.

U okviru svečanog otvaranja festivala prikazani su filmovi "Hercegovina" Ivana Čolaka i "Čudo neviđeno" Živka Nikolića, u kojem igraju ovogodišnji gosti - Savina Geršak i Petar Božović.

Organizatori festivala su "Tangram centar" iz Beograda, Alpe Adrija kulturna mreža iz Beča i Javna ustanova "Kulturni centar" iz Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije