Film i serije

Scenariji za Građanina Kejna prodati za 102.000 dolara

Scenariji za Građanina Kejna prodati za 102.000 dolara
Scenariji za Građanina Kejna prodati za 102.000 dolara

Orson Velsovi lični scenariji za "Građanina Kejna" uključujući finalni prema kome je film i snimljen, prodati su za više od 102.000 dolara.

Tri scenarija prodata su juče na aukciji kuće Profiles in History i, kako prenosi AP, ilustruju evoluciju u stvaranju remek djela filmske umjetnosti.

Prvi nacrt scenarija za "Amerikanca", što je bio radni naziv za "Građanina Kejna" napisao je 1940. godine Velsov saradnik Herman Mankijevič i prodat je za 32.000 dolara.

Druga verzija scenarija prodata je za 25.600 dolara dok je treća i konačna verzija scenarija sa Velsovim bilješkama i rediteljskim dijagramima otišla za 44.800 dolara. Tu verziju potpisali su i gotovo svi članovi glumačke ekipe.

Scenarije je prodao bliski prijatelj Orsona Velsa, a dobio ih je od režisera koji je preminuo 1985. godine. Na aukciji se našao i transkript Orson Velsove radio adaptacije romana "Rat svetova" H.G. Velsa kao i izvinjenje radija CBS zbog masovne histerije koju je izazvala realistična dramatizacija priče o invaziji Marsovaca na zemlju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije