Film i serije

Serije čiji nastavci neće ugledati svjetlo dana

Serije čiji nastavci neće ugledati svjetlo dana
Foto: N.N. | Serije čiji nastavci neće ugledati svjetlo dana

Velike produkcijske kuće uložile su mnogo vremena i novca u stvaranje televizijskih serija. Neka od ovih ostvarenja su u svojim glumačkim postavama imala i najveća glumačka imena današnjice. Međutim, već nakon jedne sezone producenti bi gasili seriju zbog slabe gledanosti. Tekuća godina će ukinuti veliki broj serija upravo zbog male gledanosti. Donosimo vam listu serija koje neće doživjeti svoj nastavak.

"Žan-Klod van Džonson"

Slavni holivudski glumac Žan-Klod van Dam pokušao je pokrenuti serijski program nakon uspjeha satiričnog filma JCVD, u kome je ova zvijezda iz osamdesetih godina prošlog vijeka, koja je oduševljavala publiku u ostvarenjima "Krvavi sport" i "Kik-bokser", počela da igra samog sebe, propalog, bez posla i nenaviknutog na situaciju u kojoj više nije zvijezda. Glumac je pokušao da snimi serijal u kome bi se dokazao kao kvalitetan glumac, međutim nova publika smatra da nema apsolutno nikakav talenat osim što je u svakoj sceni spreman za tuču i špagu iz jednog poteza. Njegova serija "Žan-Klod van Džonson" je ukinuta nakon svega šest epizoda i producenti najavljuju da prekidaju saradnju sa slavnim akcionim junakom osamdesetih.

"One Mississippi"

Producentska kuća "Amazon" predstavila je seriju "One Mississippi", koja je imala za cilj da svoj program približi širim narodnim masama. Ova polubiografska serija LGBT komičarke Tig Notaro dostigla je vrh narativne trajektorije na kraju druge sezone te je odluka, pored već pomenutog dizanja gledanosti, vjerovatno bila i logična. Ovdje su gledaoci imali sva opšta mjesta nezavisnog dramskog programa - malo mjesto, čudne likove, glavnu junkinju koja gubi majku, najveći životni oslonac, i samoironiju. Serije zasnovane na umješnosti komičara koji igra po sopstvenom životu sudeći po odluci producenata imaju ograničeni rok trajanja i neće biti previše onih koji žale što ostvarenja neće imati svoj nastavak.

"The Fosters"

Pet sezona porodične serije u kojoj su glave porodice multietnički i rasni lezbijski par dok se narativ po žanrovskim postulatima završava dvočasovnim finalom, koji je, istovremeno, i 100. epizoda. Dok će odmah nakon finala biti predstavljen spinof, "The Fosters" su jedna od najuspješnijih serija "Freeform mreže" nekadašnjeg "ABC Family". Seriju je kreirao Piter Peidž, a producirala Dženifer Lopez i označila je upliv savremenih seksualnih shvatanja u američke konzervativne televizijske žanrove kao što je porodična serija. I pored velikog broja obožavalaca, serija je došla do svog neumitnog kraja, jer su djeca porasla, a čelnici kompanije misle kako će najavljeni spinof zadovoljiti ne samo obožavaoce, već održati i gledanost.

Foto: serije4

Projekat "Hulu mreže" s Hjuom Lorijem kao glavnim glumcem, Kemom Nunom kao jednim od autora i Lenijem Abrahamsom kao rediteljem platio je danak prezasićenosti TV tržišta jakim projektima. Psihološki triler o forenzičkom neuropsihijatru koji upada u pakao zamjene identiteta i zločina nije uopšte bio loše egzekutiran, ali krimi-serija ima puno, a "Chance" se, i pored veoma dobrih kritika, nije izborio za svoju publiku. I pored drugog autora Aleksandre Kaningam, koja je pisala i producirala "Očajne domaćice", a kao scenarista potpisana i na mini-seriji "Rome" i "NYPD Blue", te ima iskustva u kriminalističkom žanru, serija nikada nije zaživjela. Pisac ovog teksta pogledao je dvije epizode koje su bile veoma dobro tehnički urađene, ali tolika količina već viđenih opštih mjesta, iako su korektno obrađeni, ne privlači pažnju javnosti.

"Lady Dynamite"

Autorsko djelo Pem Brejdi, koja je poznata kao scenarista animiranog filma "South Park", i Miča Harvitca, kreatora "Arrested Developmenta" s fenomenalnom stand-up komičarkom Mariom Barnford, koja igra samu sebe poslije šestomjesečnog bolničkog lječenja od bipolarnog poremećaja, predstavlja najbolji primjer nelinearne dramaturgije na televiziji. Humor, glumci, fenomenalni sarkazam, popularnost Branfordove i naklonost koju je dobila još za vrijeme veb-serije petominutnih minijatura snimanih u dnevnoj sobi njenih roditelja za vrijeme psihijatrijske rehabilitacije, nije moglo omogućiti seriji novi nastavak. "Hollywood reporter" nagađa da je pravi razlog, prije slabe gledanosti, "Netflixova" odluka da se otarasi većine serija koje su imale ugovorno garantovane sezone, a nisu postigle veliki uspjeh. Stručnjaci ističu da mreža ima godišnja ulaganja od osam milijardi dolara u originalne dramske projekte te da su bili prinuđeni da odustanu od ovog ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije