Film i serije

"Skupljači perja" ponovo u Kanu

"Skupljači perja" ponovo u Kanu
"Skupljači perja" ponovo u Kanu

Na predstojećem Kanskom filmskom festivalu, u uglednom programu "Kan Klasik", biće prikazan film Aleksandra Saše Petrovića "Skupljači perja" sa nove kopije koju je Jugoslovenska kinoteka izradila i prijavila kanskim selektorima povodom 50. godišnjice tog kultnog ostvarenja.

"Skupljači perja" su 1967. godine u Kanu osvojili Gran pri i to će biti prvi srpski film u programu ''Kan Klasik''", navedeno je u saopštenju Kinoteke.

Do ponovog prikazivanja na Kroazeti, u oficijelnoj selekciji "Kan Klasik", doveli su napori Jugoslovenske kinoteke da izradi novu kopiju, te izuzetna upornost njenih čelnika da obezbijede ponovno prisustvo na međunarodnoj sceni ovog filma, u kojem su nezaboravne kreacije ostvarili Olivera Katarina, Bekim Fehmiu i Bata Živojinović.

"Kan Klasik je program najuglednijeg svetskog filmskog festivala koji skreće pažnju na najznačajnije filmove iz istorije kanskih programa", istakao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, uz podsjećanje da su "Skupljači perja" imali veliki uticaj na međunarodne karijere Bekima Fehmiua i Olivere Katarine.

Pantelić dodaje da je ovom značajnom događaju za srpsku kinematografiju prethodila višemjesečna angažovanost svih sektora Jugoslovenske kinoteke.

Na ovogodišnjem, 45. Festu, u okviru obilježavanja 50. godišnjice nastanka "Skupljača perja", beogradska publika bila je u prilici da u Svečanoj sali Kinoteke pogleda novoizrađenu kopiju u programu "Fest Klasik".

"Nova kopija biće ovoga maja dostupna i svetskoj javnosti, što će izazvati ponovno interesovanje za ovaj film, koji je krajem prošle godine u izboru koji je organizovala Jugoslovenska kinoteka zauzeo drugo mesto na listi stotinu najboljih srpskih filmova 20. veka", izjavio je Pantelić i najavio da će Kinoteka nastaviti i u narednom periodu da plasira bisere srpske kinematografije u klasičnim programima cijenjenih svjetskih festivala.

"To će izvesno biti još jedna odskočna daska za njihovu ponovnu svetsku promociju. Po informacijama koje imam, učešćem u programu Kan klasik, ''Skupljači perja'' već su obezbedili ponovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj koja je zakazana za oktobar 2017", dodaje Pantelić.

Izrađeno je nekoliko novih kopija "Skupljača perja", od kojih neke imaju srpske titlove u scenama kada su dijalozi na romskom jeziku.

Za potrebe "Kan Klasika" novoizrađena kopija biće skenirana u 2K rezoluciji i biće napravljen DCP koji će imati engleske i francuske titlove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije