Film i serije

Slavni vesterni na programu "Filmoteke"

Slavni vesterni na programu "Filmoteke"
Slavni vesterni na programu "Filmoteke"

PALE - Kinoteka Republike Srpske organizuje na Palama "Filmoteku" posvećenu vesternu kao žanru u filmskoj umjetnosti koja će biti u znaku najpoznatijih reditelja i filmova ovog žanra.

Publika na Palama će od sutra do 29. septembra imati priliku da vidi tematsku izložbu filmskih plakata iz bogatog fundusa prateće filmske građe, koja će biti postavljena u Galeriji "G 3".

"Filmoteka" počinje sutra projekcijom jednog od najboljih vesterna slavnog DŽona Forda "Moja draga Klementina" iz 1946. godine sa početkom u 19.00 časova.

Film se temelji na događajima u vezi sa obračunom kod OK Korala, odnosno na biografskoj knjizi Stjuarta Lejka posvećenoj legendarnom šerifu Vajatu Erpu, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Sljedeće večeri na programu je još jedan od klasika vesterna - "Tačno u podne" Freda Cinemana iz 1952. godine, film koji se svrstava među najuticajnije filmove svih vremena.

Oživio je karijeru holivudske legende Garija Kupera, koji je u njemu dao jednu od svojih najupečatljivijih uloga i svijetu predstavio novu zvijezdu, buduću princezu od Monaka Grejs Keli.

Imao je velikog uspjeha i kod publike i kod kritike gdje je nominovan za "Oskara" u sedam kategorija, a osvojio četiri.

U četvrtak, 29. septembra, biće prikazan italijanski vestern Serđa Leona "Dobar, loš, zao" iz 1966. godine sa Klintom Istvudom, Ilajom Volakom i Li van Klifom u glavnim ulogama, a muzika za film smatra se jednom od najoriginalnijih u filmskoj istoriji koju je komponovao čuveni Enio Morikone.

Vestern žanru pripada posebno mjesto u istoriji filmske umjetnosti, a ovaj žanr prisutan je i u drugim umjetnostima kao što je književnost, radio, televizija, strip.

Najpoznatiji vestern filmovi nastali su u američkoj produkciji četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka, a ovi filmovi uglavnom govore o događajima koji se dešavaju u drugoj polovini 19. vijeka na zapadu SAD poznat kao američki Stari ili Divlji zapad, ali i u Kanadi i Meksiku.

Vestern često prikazuje sukob primitivnog i zastarjelog načina života i moderne tehnologije ili društvenih promjena.

Zlatno doba američkog vesterna određuje rad dvojice reditelja DŽona Forda i Hauarda Hoksa, a najpoznatiji glumac ovog žanra je DŽon Vejn.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka u Italiji se razvija takozvani špageti vestern ili "italo vestern", a glumci Čarls Bronson, Li van Klif, Klint Istvud postali su slavni upravo zahvaljujući ovim filmovima.

Ulaz za publiku je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije