Film i serije

Snimljeni finalni kadrovi filma "Zvornik, to je moj grad"

Snimljeni finalni kadrovi filma "Zvornik, to je moj grad"
Foto: Srna | Snimljeni finalni kadrovi filma "Zvornik, to je moj grad"

ZVORNIK - U Zvorniku su danas na starom mostu Aleksandra Karađorđevića snimljeni finalni kadrovi art-dokumentarnog filma "Zvornik, to je moj grad", čime je i zvanično završen trodnevni Filmski kampus "Svijet filma", čiji su organizatori Produkcija "Prvi kadar" iz Istočnog Sarajeva i Dom omladine Zvornik.

"Tokom tri dana boravka u Zvorniku zaista smo prijatno i pozitivno iznenađeni reakcijom građana i svih protagonista koji su učestvovali u ovom projektu, koga su doživjeli kao zajedničku priču, punu kreativne energije i interakcije koja je uspostavljena između filmske ekipe, učesnika i građana", rekao je Srni dekan Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu Dragan Elčić.

On je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima na snimanju dokumentarnog filma o Zvorniku, nakon čega slijedi postprodukcija, montaža i obrada, dok je premijera planirana za Dan grada Zvornika, 21. maja.

Prema njegovim riječima, mladi Zvornika i rijeka Drina osnovni su lajt-motivi ove filmske priče.

"S jedne strane, u tematskom okviru su istorija, tradicija i kultura grada, a sa druge strane, njegova mladost kao pokretačka snaga koja ga u ovom trenutku izdvaja u Republici Srpskoj, i po natalitetu, a i po nekim drugim pozitivnim stvarima koje mlada zvornička generacija u ovom trenutku nudi", naglašava Elčić.

On navodi da je filmska ekipa jasno prepoznala entuzijazam i energiju te mladosti kao "srce priče o Zvorniku", dok je Drina, kao simbol zajedništva, doživljena kao rijeka koja donosi nadu i vjeru u bolju budućnost.

"Film će imati metaforički kraj, odnosno, poseban i neobičan ugao koji je daleko od korporativnog filma o Zvorniku, jer smo ovaj film pretvorili u umjetnički dokumentarac o ovom divnom gradu", zaključio je Elčić.

Producent "Prvog kadra" Aleksandra Mitrić – Štifanić ocjenjuje za Srnu da je ovo veoma značajan projekat, ne samo za "Prvi kadar", nego i za grad Zvornik, kao i za Republiku Srpsku i njenu kinematografiju.

"Trudili smo se da napravimo reprezentativni art-dokumentarni film o Zvorniku i, zahvaljujući svim akterima u realizaciji ovog projekta, srednjoškolcima iz Zvornika i studentima Filmske akademije iz Beograda, vjerujem da smo u potpunosti ispunili taj cilj", kaže ona.

Prema njenim riječima, "Prvi kadar" i nakon ovog projekta nastavlja sa programom edukacije mlade filmske publike u Republici Srpskoj, tako što će u narednom periodu nastaviti realizaciju Filmskog karavana pod nazivom "Povratak filmu", i to u opštinama Osmaci, Šekovići, Vlasenica, Bratunac i Srebrenica.

"Riječ je o projektu decentralizacije kulture koga podržava i finansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, od dijela prihoda od igara na sreću", ističe Štifanićeva.

Direktor Doma omladine u Zvorniku Đorđe Deurić rekao je Srni da je za sve u Zvorniku velika čast što je Produkcija "Prvi kadar" izabrala baš ovaj grad u Republici Srpskoj za domaćina ovog jedinstvenog filmskog projekta.

"Ovo je bila izvrsna prilika da i mi zaposleni u Domu omladine, zajedno sa našim volonterima i aktivistima, prođemo svojevrsnu obuku i proširimo znanje o animiranom i dokumentarnom filmu. Lijepa je stvar što će ovaj film ostati kao trajno vrijedan dokument u sjećanje na današnji Zvornik, grad mladosti, prosperiteta i svijetle budućnosti", zaključio je Deurić.

U uvodnim kadrovima ovog filma, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović prezentovao je istorijat ovog grada, njegovu sadašnjicu i planove za budući razvoj.

"Vrijedni i čestiti ljudi najveći si resurs Zvornika, a naš glavni zadatak u Upravi grada jeste da unaprijedimo uslove njihovog života i obezbijedimo prosperitet mladim naraštajima, tim prije jer je naša lokalna zajednica jedna od rijetkih koja bilježi konstantan pozitivan prirodni priraštaj", istakao je Stevanović.

U filmu su o svom gradu Zvorniku govorili i istoričari, umjetnici, prosvjetni radnici i, najviše, njegovi najmlađi žitelji, njegova budućnost, što riječima, što slikom, što pjesmom.

U oviru Filmskog kampusa, studenti filmskih akademija i učenici srednjih škola imali su priliku da putem predavanja o istoriji dokumentarnog filma, razvoju umjetničkog dokumentarnog filma kod nas, kao i značajnih filmskih primjera iz istorije domaćeg dokumentarnog filma, nadograde svoje znanje o filmskoj umjetnosti, otkrivajući sasvim nov pogled na stvaranje umjetničkog dokumentarca.

Teorijska predavanja iz oblasti dokumentarnog filma na nekoliko filmskih radionica održali su predavači Dragan Elčić, dekan Akademije umetnosti u Beogradu, Vitomir Mitrić, reditelj i osnivač Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" i Aleksandra Mitrić-Štifanić, producent.

Tokom kampusa, u Domu omladine u Zvorniku prikazani su animirani i crtani filmovi za najmlađe, a posebnu pažnju omladine i građana privukle su projekcije nekoliko najnagrađivaniji filmova iz bogate riznice "Prvog kadra".

Među njima su kratki igrani film "Flafi", reditelja Lee Filipovske iz Srbije, dobitnika Kanadskog oskara za najbolji kratki igrani film, zatim kultni kratki igrani filma "Ljubav na prvi pogled", dobitnik preko 50 najznačajnijih filmskih nagrada, čiju režiju potpisuje Mark Plejn iz Španije i jedan od najznačajnijih filmova našeg istaknutog dokumentariste Dragana Elčića "Čuvari tišine".

Filmski kampus u Zvorniku realizovan je uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH i grada Zvornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije