Film i serije

Štajerska odugovlači sa parama za "Bonda"

Štajerska odugovlači sa parama za "Bonda"
Štajerska odugovlači sa parama za "Bonda"

BEČ - Austrijska pokrajina Štajerska nije platila obećanih 100.000 evra dotacije za novi film o špijunu Džemsu Bondu, čiji je jedan dio sniman u tvom dijelu Austrije.

Agentima je poručeno, kako prenosi bečki dnevnik "Kurir", da će novac biti proslijeđen čim bude sigurno da je "jedino štajersko mjesto snimanja prepoznatljivo u filmu kao mjesto u Štajerskoj".

Iz Štajerske ističu da je to tako dogovoreno sporazumom o dotacijama.

U januaru ove godine u Štajerskoj su svi bili srećni što će novi film iz serije Džejmsa Bonda biti sniman u toj pokrajini. Tadašnji referent za turizam, a danas predsjednik pokrajine Herman Šicenhoefer kazao je da će "007 postati ambasador Štajerske", a šef "Sinestirija" Enriko Jakobi ocijenio da je to "vrhunac za Štajersku kao zemlju filma".

Dva dana snimane su scene na jezeru Altauze, a za to su obećane dotacije u visini od 100.000 evra od "Sinestirija", kao i daljih 50.000 evra od Turističkog saveza Auzererland.

Filmska ekipa nastavila je potom snimanje u pokrajini Tirol, od koje je za 31 dan boravka imala obećanje za dotacije od 550.000 evra. Dok je Tirol ispunio svoja obećanja i novac prebacio, "Sinestirija" odugovlači sa ispunjavanjem obaveza.

Dok domaća filmska produkcija svoje filmove daje unapred na gledanje to se ne može očekivati od ekipe filma "Spektar", zbog čega vlasti u Štajerskoj čekaju na svjetsku premijeru 24. filma o Džejmsu Bondu, planiranu 6. novembra.

Ako Altauze bude prepoznatljiv, kako naglašavaju, dotacije će biti isplaćene, a ukoliko u montiranju ispadnu ti kadrovi - nema novca. "Najranije na dan premijere ćemo vidjeti šta se pojavljuje u filmu. Ako nemamo sreće onda će scene iz Auzea biti isječene, a za to nećemo platiti 100.000 evra", poručuju iz kancelarije Sekretarijata za turizam Štajerske.

U Tirolu nadležne vlasti ne brinu da im Džejms Bond neće donijeti željene marketinške efekte.

"Marketinške efekte imali smo već samim snimanjem i s tim u vezi medijskim izvještavanjem širom globusa", naglasava Johanes Kek iz "Sine Tirola".

"Za vrijeme snimanja u Tirolu je filmska ekipa potrošila u toj pokrajini 8,9 miliona evra", ukazao je on.

Kek je uvjeren da se samo snimanje Bonda u Tirolu isplatilo, jer je "Džejms Bond najveća marka u filmskom svijetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije