Film i serije

Stigle prve pohvale filmskih kritičara za "Šavove"

Stigle prve pohvale filmskih kritičara za "Šavove"
Foto: N.N. | Stigle prve pohvale filmskih kritičara za "Šavove"

BEOGRAD - Novi film Miroslava Terzića, "Šavovi" premijerno je prikazan u ponedeljak, 11. februara, na Berlinskom filmskom festivalu, u sklopu zvanične festivalske selekcije "Panorama", i već su stigle prve pohvale filmskih kritičara, saopštili su danas iz Filmskog centra Srbije.

U prikazu za portal Cineuropa kritičar Vladan Petković ističe da su "Šavovi" vjerovatno najuspjeliji narativni film iz Srbije još od "Krugova" Srdana Golubovića.

On ukazuje da u tradiciji Polanskog iz najboljih dana, reditelj Terzić stvara svet koji je usredsređen na nepouzdano stanje Ane, glavne junakinje, i na njene odnose sa suprugom, kćerkom, sestrom...

Direktor fotografije Damjan Radovanović se odlučio za vajdskrin fotografiju koja je skoro uvijek fokusirana na izmučenu, često i zbunjenu, ali nesumnjivo inteligentnu glavnu junakinju ove priče.

Terzić se, primjećuje u ovom svom prikazu Petković, oslanja na dobro definisan vizuelni stil filma i na savršenu glumačku kreaciju Snežane Bogdanović, koja u "Šavovima" oslikava težak lik sa suzdržanošću i dostojanstvom, ni jednog trenutka ne skliznuvši u histeriju ili biilo koju drugu ekstremnu emociju.

Petković zaključuje da su "Šavovi" višeslojna psihološka drama sa intrigantnom premisom i jasnom zanatskom ezgekucijom, koja bi trebalo podejednako dobro da prođe i kod redovnih posjetilaca bioskopa i kod zahtjevnijih filmofila.

Filmski kritičar Džonatan Roumni u svom prikazu za Screen Daily ukazuje da se "u ovom atmosferičnom filmu radnja razvija i narasta sporo", a da pohvale zavrjeđuju i scenaristkinja Elma Tataragić i reditelj Miroslav Terzić, jer su ovu priču načinili uzbudljivijom nego što je to ona inače mogla da bude.

Roumni naglašava da su "Šavovi" impresivni i kao platforma za Snežanu Bogdanović, čija Ana nije, kako to obično biva u glavnotokovskim filmovima, "nepokoriva heroina u konvenciionalnom smislu tog pojma".

"Njena facijalna ekspresija ne otkriva, ne sugeriše mnogo toga, i to je jedna od onih glumačkih kreacija, poput onoga što je pružila, recimo, Lukrecija Martel prije nekoliko godina u filmu "Žena bez glave", gdje naoko mirna spoljašnjost glavne junakinje skriva teško zaustavljive oluje", kaže Roumni.

Nastanak "Šavova", urađenih u koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, podržao je i Filmski centar Srbije, a, osim Snežane Bogdanović, značajne uloge u ovom filmu odigrali su i Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Pavle Čemerikić, Dragana Varagić, Ksenija Marinković, Jelena Stupljanin, Igor Benčina...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije