Film i serije

Stižu animirani filmovi iz cijelog svijeta

Stižu animirani filmovi iz cijelog svijeta
Foto: Ilustracija | Stižu animirani filmovi iz cijelog svijeta

BANJALUKA - Na jubilarnom, 10. međunarodnom festivalu animiranog filma "Banjaluka 2017", koji će biti održan od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS), banjalučka publika imaće priliku da vidi 88 filmova.

Kako navode organizatori, akcenat festivala je na aktuelnom presjeku savremene svjetske produkcije animiranog filma.

Na konkurs za jubilarno izdanje festivala pristiglo je rekordnih 620 filmova iz 40 država svijeta, najviše iz Rusije, Poljske, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, SAD i Španije.

Organizatori su za takmičarski program izabrali 45 animiranih filmova, a za dječji takmičarski program planirano je 10 filmova. U okviru programa "Panorama" biće prikazana 33 ostvarenja.

"Ove godine planiran je i sadržajan prateći program, uz projekcije rijetkih animiranih filmova, malo poznatih široj publici", rekao je direktor festivala Goran Dujaković, koji je naglasio da će posebno biti interesantan program animiranih filmova Demokratske Republike Njemačke, države koja je prestala da postoji padom Berlinskog zida davne 1989. godine.

Dujaković ističe da će na festivalu biti predstavljena i malo poznata rumunska animirana scena, a pored mnoštva zanimljivih sadržaja biće prikazan i prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film "Ptice poput nas" reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhara. 

"Ovaj film inspirisan je knjigom 'Govor ptica' Farida al-Din Muhamaada Atara. Faruk Šabanović radio je na scenariju sa svjetski nagrađivanom scenaristkinjom Olivijom Hetid i globalno poznatom producentkinjom Cat Villiers, koja je bila producent na 'Oscarom' nagrađenom filmu Danisa Tanovića 'Ničija zemlja'", dodaje Dujaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije