Film i serije

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu otvoren 23. SFF

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu otvoren 23. SFF
Foto: Anadolija | Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu otvoren 23. SFF

SARAJEVO - Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 23. Sarajevo Film Festival, najznačajnija i najveća filmska smotra Jugoistične Evrope.

Rukovodstvo festivala je povjerenje ceremonije otvaranja dodijelio jednoj od najperspektivnijih bh. glumica Amili Terzimehić, koja je i najavila film otvaranja "Druga strana nade", finskog režisera Akija Kaurismakija.

"To je najljepših osam dana koje Sarajevo može imati. Putovanja tempiram da mogu prisustvovati SFF-u. Što se tiče Festivala svako može naći film za sebe, grad je prepun turista, živi 24 sata i žao mi je kada se završi i vrati se stanje na staro. Ovaj grad zaslužuje više, da bude ovakih događaja što češće", kazala je glumica u jutrošnjem gostovanju u emisiji Novi dan na N1.

Film ovaranja priča priču Khaleda, Sirijca koji stiže u Helsinki sakriven u kontejneru s ugljem. Zbunjen i frustriran monolitnim birokratskim aparatom s kojim se suočava, Khaled bježi iz azilantskog centra. Lutajući ulicama upoznaje Wikströma, bivšeg prodavača košulja koji je nedavno napustio ženu alkoholičarku i započeo novi život kao vlasnik ugostiteljskog lokala. Njih dvojica će se međusobno pomagati u prevazilaženju problema s kojim se suočavaju u svojim nepoznatim i često zbunjujućim novim životima.

Isti film bit će prikazan i u najvećem Open Air kinu u ovom dijelu Evrope, Metalac - sa početkom u 21:00 sat, gdje će prethodno publiku pozdraviti Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Ovogodišnji festival trajaće od 11. do 18. augusta, dan kraće nego li prethodnih godina.

Predstojeće 23. izdanje Sarajevo Film Festivala će biti unaprijeđeno u nekoliko segmenata, što će stvoriti dodatnu vrijednost, kako za filmske profesionalce, tako i širu publiku. 235 filmova prikazat će se na ovogodišnjoj smotri filma.

Ove godine SFF će imati ukupno 18 programa, a prikazat će se ukupno 235 filmova. Selektori su izabrali 111 dugometražnih, 137 igranih, 124 kratka filma, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

Broj zemalja produkcije i koprodukcije ove godine je 54, a 23 Sarajevo Film Festival imat će 43 svjetske i 23 međunarodne premijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije