Film i serije

Torzo pokreće trake

Torzo pokreće trake
Torzo pokreće trake

Šesti međunarodni filmski festival "Kratkofil plus" biće održan od 18. do 22. jula u Banjaluci, pod motom "Motorzo".

Po riječima organizatora ovakav moto je izabran jer se, pri pokušajima da se otkriju tragovi pristizanja svih onih težnji koje se javljaju u ljudskoj glavi i pokreću njenu upravljačku djelatnost, stiče utisak da se te težnje kreću odozdo nagore.

"Pokrenute pogonskom snagom srca, stomaka, genitalija, težnje naviru iz torza u glavu koju on na sebi nosi. Moglo bi se reći da upravljačkom sklopu unutar glave pogon daje pokretački sklop unutar torza, kao motor, kao 'motorzo'", saopšteno je iz "Kratkofila plus".

Fokus festivala ove godine je na Belgiji i na festivalu će biti predstavljeno kulturno i filmsko nasljeđe ove zemlje. Publika će pored četrdesetak kratkih filmova iz cijelog svijeta, u konkurenciji za grand pri i nagrade za najbolji igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film, kao i za najbolji regionalni, u revijalnom programu "Panorama plus" moći vidjeti i izuzetno atraktivne cjelovečernje filmove.

Banjalučku premijeru će imati film "Klip" mlade srbijanske režiserke Maje Miloš, koji je na prestižnom festivalu u Roterdamu osvojio jednu od tri ravnopravne glavne nagrade "Tigar". "Klip" je beskompromisna, hrabra i iskrena priča o tinejdžerima u Srbiji, ispričana kroz prizmu 16-godišnje Jasne.

Na tvrđavi Kastel će biti prikazan i veliki hit festivala "Sandens" i "Berlinale", a riječ je o dokumentarnom filmu "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan", američkog režisera Metjua Ekersa. Film prati pripreme međunarodno najpoznatije konceptualne umjetnice s ovih prostora za njen novi performans u čuvenom njujorškom Muzeju moderne umjetnosti.

Od edukativnih programa izdvaja se predavanje britanske producentkinje Emili Kirijakides o finansiranju, produkciji, distribuciji i promociji britanskih kratkih filmova koji su u svojoj kategoriji neprevaziđeni po značaju i broju nagrada koje osvajaju širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije