Film i serije

Trajna zabrana filma Klip u Rusiji

Trajna zabrana filma Klip u Rusiji
Trajna zabrana filma Klip u Rusiji

BEOGRAD - Rusko Ministarstvo kulture trajno je zabranilo bioskopsko prikazivanje nagrađivanog filma "Klip" mlade rediteljke Maje Miloš.

Kako prenosi sajt "Seecult", zabrana je najprije bila određena do 31. avgusta, ali je sada produžena na neodređeno vrijeme.

Direktor distributerske kuće “Film bez granica” Sjem Klebanov objavio je na Tviteru da se nada da će odluka Ministarstva kulture ipak biti povučena.

Klebanov je prethodno izjavio da je Ministarstvo kulture zabranilo prikazivanje filma “Klip”, pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Roterdamu i dobitnika još niza nagrada, zbog toga što sadrži “nenormativnu leksiku, obiluje scenama sa narkoticima i alkoholom, kao i erotikom”.

Klebanov je naveo i da njegova kuća još nije zvanično dobila od Ministarstva kulture rješenje o zabrani bioskopske distribucije “Klipa”, a kada ga dobije, odmah će uložiti žalbu.

Klebanov je, u izjavi listu "Izvestija" rekao da im je rečeno da je film zabranjen kako bi se "zaštitila djeca od informacija koje bi mogle da donesu štetu njihovom zdravlju i razvoju".

“Kažu nam da starosna ograničenja u Rusiji ne funkcionišu - u bioskope puštaju sve, bez obzira na uzrast i to na sve projekcije. Upravo tu treba, po mom mišljenju, uvesti red, ali to nije posao distributera ili prikazivača, nego države. A ‘Klip’ je tek prva lasta. Kod nas je na polici još uvijek ‘Parada’, srpska parodija na pripremu gej-parade i već nam je skrenuta pažnja da bi moglo biti problema prilikom njenog prikazivanja u Peterburgu", rekao je Klebanov.

Upućeni u problematiku u Rusiji smatraju da je malo vjerovatno da bi “Klip” - složena priča o tinejdžerki koja svoju seksualnu praksu snima mobilnim telefonom - imao veliku gledanost u ruskim bioskopima. Na to ukazuje i podatak da je umnožen u samo 20 kopija. Stoga je bojazan da bi taj fim štetno uticao na moralni razvoj mladih gledalaca najblaže rečeno pretjerana.

Sada, nakon reklame koju mu je napravilo Ministarstvo kulture, situacija je savim drugačija, jer se auditorijum zainteresovan da vidi “Klip” višestruko povećao i srpski film bi sada mogao da postane rekorder na crnom tržištu.

A šteta od negativnog uticaja na moralni razvoj djece i omladine, koju je cenzura nastojala da izbjegne, ne samo što nije onemogućena, nego se piratskim reprodukovanjem filmske kopije “Klipa” višestruko uvećala, navodi "Seecult".

Debitantski film Maje Miloš nedavno je proglašen najboljim u regionu, osvojivši nagradu "Bauer" 15. Motovun Film Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije