Film i serije

U Neumu otvoren dvanaesti NAFF

U Neumu otvoren dvanaesti NAFF
Foto: NAFF | U Neumu otvoren dvanaesti NAFF

Dvanaesti Međunarodni festival animiranog filma, NAFF 2017 otvoren je sinoć u neumskom hotelu Sunce.

U pet dana trajanja Festivala posjetioci će imati priliku uživati u 53 animirana ostvaraja pristigla sa svih krajeva svijeta, a usporedo sa trajanjem u Neumu festival će se prikazivati i u Posušju te Mostaru.

Subotnje otvaranje upriličili su i mnogi ugledni gosti iz svijeta politike i kulture među kojima se ističu Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića koji je ujedno i drugu godinu za redom visoki pokrovitelj Festivala u Neumu, Džonatan Mur, šef Misije OSCE u BiH partnera Festivala, Erin Konkors ispred američke ambasade u BiH, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju FBiH, Ivo Čolak zajedno sa članom Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, Milanom Trivićem, kao i drugi visoki zvaničnici i gosti.

Predstavljen je i stručni žiri Festivala, sastavljen od vrsnih imena iz svijeta kulture i umjetnosti, u svojstvu predsjednika zirija, ove godine neumski Festival je počastio poznati reditelj animiranih filmova i profesor na odsjeku animacije na Univerzitetu San Jose, Dejvid Čai, ali i domaći reditelj velikog ugleda, Jasmin Duraković, iskusni snimatelj, fotograf i foto dizajner Dragan Resner, te poznata medijska radnica posvećena afirmaciji nezavisne kulture te aktivistica za ljudska prava, Kristina Ljevak.

O ostalih događanja prve večeri NAFF-a u Neumu, treba istaći i kako je ove godine NAFF dodijelio posebnu zahvalnicu dugogodišnjem prijatelju  Festivala, Džonatanu Muru koju mu je uručila izvršna producentkinja festivala, Sanja Rajić Banjac.

NAFF 2017. otvorio je umjetnički direktor, Jurinko Rajić nakon čega je uslijedio tradicionalni vatromet i zabava uz bazen Hotela Sunce u kojemu se Festival održava.

Podsjetimo jos jednom, Američka ambasada u BiH i ove godine pruža podršku i pokroviteljstvo nad Festivalom, a Misija OSCE u BiH je već drugu goduinu partner je NAFF-a.

Pokrovitelji ovogodišnjeg NAFF-a su: hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju FBiH, Federalno Ministarstvo zaštite okoliša i turizma, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada HNŽ te Turistička zajednica HNŽ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije