Film i serije

Večeras dodjela nagrada na "Kustendorfu"

Večeras dodjela nagrada na "Kustendorfu"
Foto: N.N. | Večeras dodjela nagrada na "Kustendorfu"

Dodjelom "Zlatnog", "Srebrnog" i "Bronzanog jajeta" večeras se na Mećavniku na Mokroj Gori završava 12. muzički i filmski festival "Kustendorf".

Za festivalske nagrade takmiči se 21 film mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, NJemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine kanadsko-američka glumica Stana Katić, pisac i izdavač iz Švajcarske Slobodan Despot i francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audio-vizuelnih sadržaja Tankred Ramon.

Na Mećavnik su došli brojni gosti, među kojima su Met Dilon, Slavko Štimac, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Elhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinočenco, producent Andrea Gambeta i mnogi istaknuti umjetnici.

U kategoriji "Savremene tendencije" prikazani su filmovi "Srećan kao Lazaro" italijanske rediteljke Aliče Rorvače, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, zatim "Bliski neprijatelji" Davida Elhofena i "NJežna ravnodušnost svijeta" Adilhana Jeržanova, "Dogmen" reditelja Matea Garonea, film Vima Vendersa "Papa Franjo: čovjek od riječi" i film braće Damijana i Fabija Dinočenca "Dječaci plaču".

U okviru programa "Retrospektiva velikana" prikazani su filmovi "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Kusturice, kao i "Vestern" Manuela Porijera.

U okviru muzičkog programa nastupili su orkestar narodne muzike braće Advahov i solista Valerij Kaskaval i Kristi Traktor iz Moldavije, italijanski muzičari Vinicije Kaposela, Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend, grupa "Kal" iz Srbije i vokalno-instrumentalnog sastav Bilja Krstić i "Bistrik orkestar".

Festival je otvoren prikazom koji su pripremili umjetnici iz "Cirkus sfere" i u kome su se publici predstavili Sanja Radulović, Ivana Koraksić, Kristina Šormaz, Vojislav Šantić i članovi "No smoking orkestra".

Nakon svečanog otvaranja, publici je prikazan novi film Emira Kusturice "Pepe - Uzvišeni život", koji prikazuje posljednja dva dana predsjedničkog mandata bivšeg predsjednika Urugvaja Hozea Muhike.

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" održava se u organizaciji produkcijske kuće "Rasta internešnel" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije