Film i serije

'Veliki Lebovski': Filmski fenomen koji traje dvije decenije

'Veliki Lebovski': Filmski fenomen koji traje dvije decenije
Foto: N.N. | 'Veliki Lebovski': Filmski fenomen koji traje dvije decenije

Holivudsko ostvarenje "Veliki Lebovski" (The Big Lebovski) ovih dana proslavlja 20 godina od premijernog emitovanja na velikim platnima širom planete.

Film koji je postao kulturološki fenomen 20. vijeka danas drži status jednog od najgledanijih ostvarenja na internetu bez obzira na njegov loš start 1998. godine kada je prvi put emitovan.

Budžet ovog filma bio je 15 miliona dolara, a tokom prvog vikenda emitovanja u SAD zaradio je svega 17 miliona, što ga smješta u filmove sa najmanjom zaradom. Ipak, loša zarada "Velikog Lebovskog" nije značila i loše kritike. Film je postao poznat po svojim svojstvenim likovima, nadrealnim sekvencama snova, nekonvencionalnom dijalogu i elektronskoj naslovnoj muzici. Postao je kultni klasik te prozvan "prvim kultnim filmom internet ere".

O snazi kulturološkog značaja ostvarenja "Veliki Lebovski" govori i činjenica da je 2002. godine u Luizvilu u Kentakiju pokrenut "Lebowski fest" koji se nakon toga proširio na nekoliko gradova širom svijeta.

Razne zvijezde iz filma su se čak pojavile na nekim događanjima, kao Džef Bridžis, koji je posjetio festival u Los Anđelesu. Britanski ekvivalent, inspirisan "Lebowski festom", poznat je kao "The Dude Abides", a održava se u Londonu.

Osim festivala film je imao veliki uticaj i na svijet video-igara, pa je početkom 21. vijeka objavljena i video-igra koja je stekla veliku popularnost jer su igrači mogli kroz virtuelne likove proživjeti cijeli film.

O svom uticaju na kulturu najviše govori podatak da je film svijetu podario i novu filozofsku granu zvanu dudeizam. Džef Bridžis, koji u filmu tumači glavnu ulogu, sebe oslovljava Dude, što bi u prevodu značilo Drugar, te je na osnovu toga Oliver Benjamin 2005. godine osnovao dudeizam, koji danas broji pola miliona članova. Osnova ovog pokreta je pokušaj prenosa filozofije "Velikog Lebovskog" o nenasilju.

Radnja filma opisuje nekoliko dana u životu Džefrija Dudea Lebovskog, nezaposlenog kalifornijskog zabušanta kojeg su slučajno zamijenili za milionera istog imena.

Sami likovi iz filma su inspirisani prijateljima braće Koen koji su režirali "Velikog Lebovskog", pa je tako lik Dudea inspirisan Džefom Dovdom, članom antivijetnamske organizacije iz Sijetla, a lik Valtera, Dudeovog najboljeg prijatelja, kojeg tumači Džon Gudman, inspirisan je Piterom Ekslajnom, koji je veteran Vijetnamskog rata.

Recenzije na film tokom njegove premijere su bile uglavnom pozitivne. Danas "Veliki Lebovski" ima 76% na sajtu "Rotten Tomatoes". Časopis "USA Today" je filmu dao tri od četiri zvjezdice te napisao kako je Dude "prepasivan junak da zadrži interes", a tu je i komentar da je "dovoljno zapanjujuće briljantnosti da će, kao i Dude, i ti Koenovi nadvladati". Kritika dodaje da su režiseri, braća Koen, ovim ostvarenjem definisali i usvojili vlastiti bizarni podžanr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije