Film i serije

Vijest o smrti Nade Đurevske potresla bh. javnost: Odlazak duše pozorišne scene

Vijest o smrti Nade Đurevske potresla bh. javnost: Odlazak duše pozorišne scene
Foto: Ilustracija | Vijest o smrti Nade Đurevske potresla bh. javnost: Odlazak duše pozorišne scene

SARAJEVO - Odlazak velikana glumišta i bardova nekadašnje scene zajedničke nam države Jugoslavije u posljednje vrijeme na najsuroviji način podsjeća kakve i kolike je ljude u pozorištu, na televiziji i filmu iznjedrila ta država.

Srpsku javnost u posljednjih nekoliko godina potresale su smrti mnogih velikih, posljednji među njima bio je Ljubiša Samardžić. Međutim, na još svježu vijest o smrti popularnog Smokija dolazi još jedna isto toliko potresna za bh. pozorište i kinematografiju: u srijedu uveče u 65. godini napustila nas je njegova partnerka iz "Vize za budućnost", skromna a slavna Nada Đurevska. Potonja prvakinja drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Nada Đurevska debitovala je na filmu krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, a široj jugoslovenskoj javnosti postala je poznata već u ostvarenju "Bife Titanik" iz 1979. godine režisera Emira Kusturice. Koliko o njenoj bogatoj karijeri, uspjesima i značaju, toliko i o tome kakva je bila osoba i koliko smo izgubili njenim odlaskom pričali su najznačajniji među sarajevskim i bosanskohercegovačkim glumištem.

"Potresla me vijest. Nada Đurevska je bila posebna osoba, imala je svoj kosmos, svemir, bila je poprilično samozatajna, a na način na koji je živjela - tako nas je i napustila", kazao je Emir Hadžihafizbegović, dodajući da nas je prije svega napustila jedna sjajna osoba, a nakon toga i sjajna umjetnica filmskih setova.

"Radio sam s njom i jako sam je poštovao. Ovo je veliki gubitak unutar ljudskog segmenta, ali i teatarskog i filmskog", poručio je Hadžihafizbegović, koji je sa Đurevskom sarađivao kako na filmskim setovima, tako i na daskama koje život znače, a najvažniji projekti koje su radili su "Kod amidže Idriza", "Viza za budućnost" i Čehovljev "Višnjik".

Za bh. reditelja Dinu Mustafića Nada Đurevska je bila najtalentovanija glumica i najveća umjetnica koje je u životu upoznao, a kako kaže, bila je dobrodušna, imala je lijepu energiju koja je oplemenjivala scenu i publiku, koja ju je jako voljela.

"Đurevska će ostati obilježena u historiji bh. filmske i pozorišne umjetnosti sa svojim velikim glumačkim rolama koje je za publiku uvijek radila s lakoćom na sceni, ali je u svom procesu iznutra odvajala najbolji dio sebe za uloge koje je tumačila", kazao je Mustafić.

Povodom smrti ove velike glumice zvaničnim saopštenjem oglasilo se i Narodno pozorište Sarajevo, gdje je naglašeno da je Nada Đurevska otišla tiho kako je i živjela.

"Đurevska će ostati upamćena kao velika pozorišna glumica, diva i duša pozorišne scene, filmskog platna i nesebično dobar čovjek. Četrdeset godina umjetničkog djelovanja pohranile su neizbrisive umjetničke kreacije", pisalo je u saopštenju, gdje je naglašeno da će najviše pamtiti Nadine izvedbe u predstavama: "Sarah Bernhardt", "Tartuffe Hamlet", "Biće, biće", "Derviš i smrt", "Kraj igre", "Suton", "Roberto Zucco", "Hanka", "Partija remija", "Tvrđava", "Sakati Billy", "Višnjik", "Legenda o Ali-paši", "Prvi put s ocem na izbore", "Ženski turbo-folk bend", koje nije igrala samo u Narodnom pozorištu, nego na svim scenama bh. pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije