Film i serije

Vrhunski dokumentarci u "Jazavcu"

Vrhunski dokumentarci u "Jazavcu"
Foto: N.N. | Vrhunski dokumentarci u "Jazavcu"

BANJALUKA - Projekcije filmova o ekstremnim sportistima, nakon kojih će uslijediti panel diskusije, večeras i sutra uveče s početkom u 20 časova biće organizovane u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci.

Prvo veče posvećeno je filmu "Čovjek delfin", u režiji Lefterisa Čaritosa, u kojem se kao narator pojavljuje poznati francuski glumac Žan-Mark Bar.

"'Čovjek delfin' je izvanredna priča i legat slobodnog ronioca Žaka Majola, čiji je život postao inspiracija za kultni film Lika Besona 'Veliko plavetnilo'. U naraciji Žan-Marka Bara, film nas uvlači u Majolov svijet, snimajući njegovo neodoljivo putovanje od Japana do Evrope, Indije i Bahama, dok gledaoci uranjaju u čulno i transformativno iskustvo slobodnog ronjenja", kaže sinopsis filma, nakon kojeg je zakazan panel, otvorena diskusija sa publikom i gostima.

U razgovoru će učestvovati Igor Gajić, predsjednik Ronilačkog kluba "Delfin" Banjaluka i instruktor ronjenja, te Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS RS, diplomirani ekolog.

Za drugo veče planirana je projekcija filma "Ultra", u režiji Balaša Simonija. "Ultra" je film koji je producirala kuća HBO i jedan je od 15 dokumentaraca koji su nominovani za "European Film Awards" - za najbolji evropski dokumentarni film. U Banjaluci će ovaj film biti prikazan prije dolaska u najveća evropska kina, a posebnu draž da ga prate imaće trkači.

"Dokumentarac prati četiri trkača, učesnika ultramaratona u Grčkoj, te nam daje jedinstven uvid u prošlost, srca i um četvorice svakodnevnih sportista prigrljenij od strane reditelja koji trči", kaže sinopsis filma nakon kojeg, kao i prve večeri, slijedi diskusija.

U njoj će učestvovati: Željko Panić, plivač, osvajač mnogobrojnih medalja i učesnik Olimpijskih igara, dva puta u karijeri, osnivač Plivačkog kluba Olimp, Vladimir Selec, predsjednik TRK-a Banjaluka i organizator Banjalučkog polumaratona, te Nevena Stojaković, ultramaratonka, organizator "Kozara Ultra Traila".

Moderator događaja koji organizuje "Dokudom" biće sportski novinar Nemanja Babić, a cijena ulaznice za pojedinačne projekcije iznosi tri KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije