Film i serije

Za beogradski Fest prodato skoro 60.000 ulaznica

Za beogradski Fest prodato skoro 60.000 ulaznica
Foto: Srna | Za beogradski Fest prodato skoro 60.000 ulaznica

Za beogradski 46. Međunarodni filmski festival (Fest), koji počinje večeras, prodato je do sada skoro 60.000 ulaznica.

Broj prodatih ulaznica organizatori su ocijenili zadovoljavajućim, najavivši da će u 18.15 časova ispred Centra "Sava", biti postavljen tradicionalni "crveni tepih" kojim će glumci i javne ličnosti doći na otvaranje Festa.

Na konferenciji za novinare istaknuto je i da je sve spremno za početak ovogodišnjeg Festa koji se održava pod sloganom "Priđi bliže".

Umjetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić istakao je da je "autorska hrabrost" ono što spaja filmove iz raznih oblasti, a koji će biti predstavljeni u 10 festivalskih dana.

Festival će otvoriti mađarski režiser Ištvan Sabo, koji je uz glumicu Nedu Arnerić dobitnik "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Nakon toga, biće prikazana "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Makdone, jedan od najozbiljnijih kandidata za nagradu "Oskar".

Ovogodišnji Fest, koji traje do 4. marta, obuhvata 116 premijernih filmova u 13 programskih cjelina i 10 filmskih klasika u selekciji "Fest klasik".

Više od 40 gostiju iz inostranstva predstaviće svoje filmove, a biće dodijeljene nagrade u tri takmičarska programa, uključujući tri počasne nagrade.

U takmičarskom programu "Srpski film" naći će se pet premijera - "O bubicama i herojima" Petra Pašića, naučnofantastična antiutopija "Ederlezi rajzing" Lazara Bodrože, kao i socijalna drama "Izgrednici" Dejana Zečevića.

U toj kategoriji biće prikazana i priča o raspadu porodice "Horizonti" Svetislava Dragomirovića i "Banditi u potrazi za mamom" Koste Ristića, o družini braće i sestara koja upada u nevolje.

Iz Hrvatske stižu Branko Šmit sa filmom "Agape", dok će se Nevio Marasović predstaviti ostvarenjem "Komik sans".

U glavnom takmičarskom programu nadmetaće se 16 ostvarenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije