Film i serije

"Zaboravljeni" u Narodnom pozorištu RS

"Zaboravljeni" u Narodnom pozorištu RS
Foto: Ilustracija | "Zaboravljeni" u Narodnom pozorištu RS

Projekcija filma Luisa Bunjuela "Zaboravljeni" biće održana sutra s početkom u 20 časova na sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta RS u Banjaluci.

"Luis Bunjuel vjerovatno je najznačajniji predstavnik avangarde na filmu uopšte. Na velika vrata na film je uveo umjetnički pokret nazvan nadrealizam, kome ćemo, kao i avangardi uopšte, u nekim budućim večerima posvetiti više pažnje. I u 'Zaboravljenim' ćemo imati priliku da se upoznamo s nekim jednostavnijim oblicima nadrealističke umjetnosti, koji će savršeno poslužiti kao uvod u neku od narednih večeri", naveo je Slaviša Radan, dramaturg i organizator projekcije.

"Zaboravljeni" je hronika života u Meksiko Sitiju, sa svim protivrječnostima koje on obuhvata. Kao i u dokumentarnom filmu "Zemlja bez hljeba", napravljenom skoro dvadeset  godina ranije, gdje prikazuje uslove života u Španiji, i ovdje je autorov politički angažman anarhiste opšteprisutan - društvena kritika, pojačana nadrealističkom simbolikom, izbija iz svake pore filma.

"Nadrealističke metafore u Bunjuelovim filmovima imale su za cilj da razaraju onovremenu sliku svijeta na koji se, zamislite, i tada 'nekritički' pristajalo. A šta onda tek reći za naše doba, na našim prostorima", pita se Radan, koji će voditi i razgovor o filmu nakon projekcije. Ulaz je besplatan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije