Književnost

22. međunarodni sajam knjige u Banjaluci počinje danas

22. međunarodni sajam knjige u Banjaluci počinje danas
Foto: Ilustracija | 22. međunarodni sajam knjige u Banjaluci počinje danas

BANJALUKA - Za 22. međunarodni sajam knjiga, koji se danas s početkom u 17.50 zvanično otvara u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci, sve je spremno. Kao i prethodnih, tako i ove, zahvaljujući organizaciji "Glasa Srpske" grad na Vrbasu će tokom sedam dana biti sjedište knjige, književnika, ali i svih onih koji žive za pisanu riječ.

Kako je juče potvrdila Petra Ivić, rukovodilac Sajma knjige, vrata ovog sajma će za posjetioce biti otvorena već od 10 časova, a pozdravnu besjedu u toku zvaničnog otvaranja ove godine će govoriti najprevođeniji živi ruski pjesnik Vjačeslav Kuprijanov.

Poštovaoci pisane riječi imaće priliku da se susretnu s kapitalnim izdanjima vodećih izdavačkih kuća iz regiona, koje kao i prethodnih godina na sajam dolaze s bogatom produkcijom. Svi koji pođu u potragu za knjigama do 18. septembra će moći da pronađu najnovije naslove svih žanrova, kao i stručnu literaturu i školske udžbenike.

Tako će Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo na sajmu obilježiti 25 godina postojanja, ali i peti rođendan nagrade za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova".

"Dodjela nagrade 'Zlatna sova' biće 14. septembra u Banskom dvoru. Sljedećeg dana u Sportskoj dvorani 'Borik' organizovaćemo i susret čitalaca s nagrađenim književnicima, koji će potpisivati svoje romane", potvrdili su iz Zavoda.

Na štandu Zavoda biće izloženi novi udžbenici, ali i brojni naslovi iz oblasti beletristike.

Među izdavačkim kućama čiji će se naslovi naći pred posjetiocima su i "Vulkan" izdavaštvo, "Publikum praktikum", "Laguna", "Kreativni centar" i Zavod za udžbenike iz Beograda. Svi koji pođu u potragu za novim književnim avanturama na "Glasovom" sajmu imaće priliku da dođu do djela koja su objavile beogradske izdavačke kuće "Dereta" i "Partenon".

U okviru Sajma knjige u Banjaluci drugi put se održavaju Međunarodni književni susreti "Banjaluka 2017", koji će biti otvoreni sutra s početkom u 20 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Svoje stvaralaštvo predstaviće brojni književnici iz BiH, regiona, ali i zemalja Evrope. Među njima su Natalija Rumarčuk, Ljudmila Snitenko, Benedikt Dirlih, Tatjana Žitkova, Aleksej Vrobel, Jan Gavura i mnogi drugi.

Program svečanog otvaranja biće u direktnom prenosu emitovan na Radio-televiziji Republike Srpske. Sajam će biti otvoren svaki dan 10 do 20 časova, a cijena ulaznice iznosi jednu marku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije