Književnost

"Hronika propasti pravosuđa" Branka Perića pred čitaocima: Pravo na pravdu postaje iluzija

"Hronika propasti pravosuđa" Branka Perića pred čitaocima: Pravo na pravdu postaje iluzija
Foto: Velibor Tripić | "Hronika propasti pravosuđa" pred čitaocima: Pravo na pravdu postaje iluzija

BANJALUKA - Branko Perić, pravnik, publicista i sudija Suda BiH, objavio je knjigu "Hronika propasti pravosuđa" u izdanju "Nezavisnih novina", a koja je u prodaji širom BiH.

"Desetak godina pratim sunovrat pravosuđa, javno pokazujući kuda vodi ignorisanje pravde i odsustvo znanja, časti i kompetencija.  Kada se čitalac s pravosudnim apsurdima sreće povremeno, počinje da se na apsurd navikava i ne razmišlja mnogo o razornim posljedicama. Da li se neko više sjeća propalog strukturalnog dijaloga? Ili zaključaka VSTS o iztraživanju ratne prošlosti sudija i tužilaca? Kada se susretne s gomilom pravosudnih apsurda koji su se nizali u kratkom periodu, shvata da je đavo odnio šalu. Zbog toga je imalo smisla objaviti knjigu zapisa o posrtanju pravosuđa", rekao je Perić.

Dodao je da kada se čitalac kroz tekstove objavljene u ovoj knjizi suoči s indeksom pravosudnog beščašća shvatiće da i njegovo pravo na pravdu postaje iluzija, jer ako su bez pravde ostali Davor Dragičević i Muriz Memić, sutra bi mogao na red doći svako.

"Na moju veliku žalost, pravosuđe više nije sistem profesionalne časti i dostojanstva. Ugled sudija i tužilaca srušili su sudije i tužioci bez časti, samopoštovanja i znanja.  Upiranje prstom na VSTS i neke njegove članove je odraz opšte konfuzije. Te nedostojne ljude su izabrali sudije i tužioci, koji su pristali da prodaju svoju čast i dostojanstvo za obnovu mandata, bijedno napredovanje u karijeri ili zaposlenje bliskog srodnika", rekao je Perić, pitajući se šta bi on mogao da kaže protiv člana VSTS za koga je glasalo 400 sudija ili tužilaca, a da bude uvjerljiv.

"Mogu samo da prezirem te ljude zato što nemaju samopoštovanja", rekao je Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije