Književnost

Anđelku Anušiću uručena nagrada Stražilovo

Anđelku Anušiću uručena nagrada Stražilovo
Anđelku Anušiću uručena nagrada Stražilovo

Pjesniku Anđelku Anušiću je, u okviru 44. Brankovog kola, pjesničke manifestacije posvećene Branku Radičeviću, romantičarskom pjesniku i začetniku stražilovske linije pjevanja, svečano uručena prestižna nagrada Stražilovo za knjigu izabranih i novih pjesama "Epitafi za neznane".

Specijalna nagrada Stražilovo za najbolji pjesnički prvenac uručena je Јeleni Milošev za zbirku "Ćutanja pre poleta". Ova nagrada se dodjeljuje za najbolje knjige objavljene u Brankovom kolu.

"Aleksije, odnosno Branko, kao što znamo, rođen je u Slavonskom Brodu, varoši koja u to vreme stolovaše u Vojnoj Krajini, slavonskom njenom dijelu. Preci Brankovi stoga, na izvjestan način, bjehu Graničari. Kao i on sam što je bio seobnik, seobar. Unutrašnji raseljenik, sa krstom epitimije i epifanije koji nosi u sebi to raseljeništvo. Danas bi rekli, s različitim valerima značenja tog pojma: Doseljenik. Došljak. Nadošlica. Prognanik. Izbjeglica", istakao je Anušić u svom obraćanju okupljenima.

Na vrhu Stražilova, pored Brankovog groba, pjesnik Јelena Aleksić položila je cvijeće i prislužila svijeću, a potom recitovala svoju pjesmu posvećenu Radičeviću. Glumac Boško Petrov govorio je Brankovu pjesmu "Kad mlidijah umreti".

Na čuvenom Stražilovskom mitingu poezije nastupili su, između ostalih, Stevan Tontić, Enes Kišević, Dragica Stojanović, Perica Markov, Dragana Kragulj i Ivan Lalović.

U centru Sremskih Karlovaca, na Trgu Branka Radičevića, kod česme "Četiri lava", sutra će biti održan čuveni, sad već 28. Turnir pjesnika u šahu, po ugledu na Radičevića koji je "šaha igrao vrlo vješto i vrlo brzo pokretao figure".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije