Književnost

Andrić dobio Kutak u Nobelovom muzeju

Andrić dobio Kutak u Nobelovom muzeju
Andrić dobio Kutak u Nobelovom muzeju

STOKHOLM - Izložbena postavka posvećena dobitniku Nobelove nagrade Ivi Andriću otvorena je u Nobelovom muzeju u Stokholmu, a postavku je zvanično otvorio Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, u okviru programa službene posjete Kraljevini Švedskoj.

Postavka, između ostalog, sadrži originalne rukopise Ive Andrića, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva spoljnih poslova BiH, Crnadak je izrazio zadovoljstvo jer je Ivo Andrić, više od 55 godina nakon što je nagrađen, dobio svoj kutak u Nobelovom muzeju u Stokholmu.

Ovaj pisac, kazao je Crnadak, u svojim djelima do savršenstva je opisivao mentalitet, duh i logiku BiH i njenih naroda, dodajući da je u teškim istorijskim trenucima, pred Drugi svjetski rat, ostvario i značajnu diplomatsku karijeru.

Ovo je prvi put da je dio Nobelovog muzeja bio posvećen Ivi Andriću, što je rezultat inicijative ministra Crnatka i dogovora s menadžmentom Muzeja iz aprila prošle godine, kada je ministar boravio u bilateralnoj posjeti Švedskoj.

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, za svoj cjelokupni književni opus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije