Književnost

Bećković otvara Sajam knjiga u Beogradu

Bećković otvara Sajam knjiga u Beogradu
Foto: Wikipedia | Bećković otvara Sajam knjiga u Beogradu

Akademik Matija Bećković otvoriće u nedjelju, 21. oktobra, tradicionalni Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, koji je postao kulturni brend države i predstavlja najreprezentativniju i najposjećeniju književnu manifestaciju u ovom dijelu Evrope.

Predsjednik Odbora Sajma Zoran Avramović rekao je da slogan ovogodišnjeg Sajma "Radost čitanja" nije slučajno odabran, već sa namjerom da se u vrijeme digitalne civilizacije i krize knjige ukaže na vrijednost onog što je napisano.

"Sajam je dobar odgovor na ovu krizu", poručio je Avramović na konferenciji za novinare na kojoj je zvanično najavljen 63. Sajam.

Ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhadž rekao je da je počastvovan što će njegova zemlja biti prva arapska zemlja domaćin Beogradskog sajma, na kome će predstaviti svoju drevnu kulturu i književnost.

On je naglasio da se na ovaj način grade neraskidivi mostovi između ljudi i nacija, odnosno između dva naroda i dvije zemlje.

Ivan Karlo iz sekretarijata za kulturu Grada Beograda istakao je da je 200.000 posjetilaca, koliko ih je bilo na Sajmu prošle godine, veliki uspjeh u eri digitalizacije, te dodao da će ta tradicija biti nastavljena.

U sedam sajamskih dana čitalačkoj publici će biti predstavljeno 1.000 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Na Sajmu će u ponedjeljak, 22. oktobra, u 12.00 časova biti predstavljeno i izdavaštvo Republike Srpske.

Otvaranje Sajma, koji će trajati do 28. oktobra, najavljeno je za nedjelju, 21. oktobra, u 18.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije