Književnost

Beograd: Na Sajmu knjiga više od 450 izlagača

 Beograd: Na Sajmu knjiga više od 450 izlagača
Beograd: Na Sajmu knjiga više od 450 izlagača

BEOGRAD- Rusija počasni gost Sajma knjiga u Beogradu, koji će se održati od 25. oktobra do 1. novembra. Izdavačka produkcija biće prikazana na 29.968 kvadratnih metara

U Skupštini grada Beograda najavljen je predstojeći 60. Međunarodni beogradski Sajam knjiga, koji će biti održan od 25. oktobra do 1. novembra. Počasni gost je Ruska Federacija, a sajamska svetkovina biće održana pod sloganom: „Šta bi bilo da nije bilo”. O kulturnoj manifestaciji, koja Srbiju stavlja na kulturnu mapu Evrope, jer okuplja izdavače, književnike, pisce i ljubitelje knjige iz zemlje i sveta, govorili su: Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, dr Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajma knjiga, Irina Gnjedkova, savetnik za kulturu u ambasadi Ruske Federacije u Srbiji, Nadežda Kuščenkova, iz Ruskog doma u Beogradu, i dr Dragan Hamović, urednik programa Sajma knjiga.

Beogradski sajam knjiga zadržao je osnovni izlagački koncept – predstavljanje savremene svetske i domaće izdavačke produkcije, pisaca, pokretanje aktuelnih književnih i društvenih pitanja. Više od 450 izlagača iz Srbije i inostranstva prikazaće svoju produkciju na 29.968 kvadratnih metara izložbenog prostora u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4. Sajamske hale biće otvorene svakog dana od 10 časova do 21 sat. Cijene ulaznica na 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ostale su nepromjenjene u odnosu na proteklih šest godina: pojedinačna ulaznica je 250 dinara, ulaznica za grupne posete je 150 dinara, a cena porodične ulaznice je 600 dinara.

Na svom štandu, na počasnom mjestu u hali 2A, Rusija će predstaviti svoje bogato kulturno i književno nasljeđe i izdavačku produkciju. Ruska Federacija će se predstaviti i kroz promocije i sajamske programe, učešćem poznatih autora, prevodilaca, izdavača, distributera, izložbama i organizacijom posebnog „okruglog stola” o prevodilaštvu. Gosti Beograda biće ruski pisci: Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Boris Jevsejev, Eduard Verkin, Viktor Jerofejev, Sergej Lukjanjenko...

Osim Ruske Federacije, predstaviće se i izlagači iz: Francuske, BiH, Irana, Crne Gore, Republike Srpske, Japana, Belorusije, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Nemačke, Italije, Kine, Brazila, Angole, Indije i, prvi put, Rumunije i Azerbejdžana.

I ove godine objedinjen nastup na Beogradskom sajmu knjiga imaće kulturni centri zemalja Evropske Unije – EUNIK (European Union National Institutes for Culture). Cilj stvaranja mreže kulturnih centara Evropske unije jeste širenje saradnje, podsticanje kulturne raznolikosti i razumevanja među evropskim društvima i učvršćivanje međunarodnog dijaloga i saradnje sa vanevropskim zemljama. Na zajedničkom štandu EUNIK-a nastupaju kulturni centri: Njemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije i Španije.

Tokom Sajma knjiga biće obeleženi veliki jubileji: 60. godina Beogradskog sajma knjiga, 80. godina od rođenja Danila Kiša, sto godina od rođenja Branka Ćopića, 120-godišnjica Milana Kašanina, 140-godišnjica Branislava Petronijevića, 1200-godišnjica Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja. Tribine su posvećene Branku Ćopiću, „jeretiku golubijeg srca”, rusko-srpskim književnim vezama, aktuelnoj jezičkoj politici i novom ciklusu akcije „Negujmo srpski jezik”, Andrićevim romanima iz rata, problemu književnosti i subverzivnosti, marginalizovanom izdavaštvu poezije, godišnjicama Don Kihota i Čaplinove pojave, istoriji i savremenosti srpskog stripa...

Biće organizovana i serija sajamskih razgovora sa istaknutim srpskim autorima iz Srbije i okruženja: Dragom Kekanovićem, Goranom Petrovićem, Radivojem Radićem, Milenom Marković, Nikolom Malovićem, Jasminom Ahmetagić... Povodom 70-godišnjice završetka Drugog svetskog rata, o srpska logorskoj istoriji govoriće logoraš, filozof Žarko Vidović. Okrugli sto biće posvećen pitanjima i problemima prevođenja ruskih pisaca na srpski i srpskih autora na ruski jezik (program vodi prof. dr Miodrag Sibinović).

Nisu zaboravljeni ni najmlađi: serija dečjih programa, koje je koncipirala književnica Gordana Maletić, nosi naslov „Ispod Brankovih krila” i takođe je u znaku Branka Ćopića, ali i naših vodećih pisaca za decu i mlade.

U okviru pratećeg programa 60. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće, prvi put, organizovan Festival stvaralaštva mladih autora na kome će se predstaviti dela iz likovne, muzičke, scenske i filmske umetnosti koja za temu imaju knjigu, a čiji su stvaraoci mlađi od 30 godina. Festival slovenske knjige, koji je osnovan u Rusiji, imaće svoje prvo izdanje na Beogradskom sajmu knjiga kroz predstavljanje nagrađenih srpskih učesnika prvog festivala, dela domaćih učesnika Sajma sa slovenskom tematikom, predstavljanje zbirke „100 slovenskih romana”, u organizaciji Foruma slovenskih kultura, i učešćem Festivala ilustracije dečje knjige i knjiga za decu „Bibijana” iz Bratislave sa izložbom „20 najlepših knjiga iz Slovačke 2014”.

U okviru akcije Skupštine grada Beograda „Negujmo srpski jezik” svakoga dana biće organizovan kviz za posetioce sajma.

I ove godine, na Sajmu knjiga biće dodjeljene nagrade i ocjenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dječja knjiga godine i najljepša knjiga, a prvi put i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku. Za nagrade konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga. Pored tradicionalnih sajamskih nagrada biće uručena i nagrada „Dositej Obradović” koja se svake godine dodjeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije