Književnost

Beson gost "Kočićevog zbora": Vratio sam se u divan grad

Beson gost "Kočićevog zbora": Vratio sam se u divan grad
Beson gost "Kočićevog zbora": Vratio sam se u divan grad

BANJALUKA - Banjalučki gradonačelnik Slobodan Gavranović susreo se danas sa francuskim piscem Patrikom Besonom, koji boravi u Banjaluci povodom jubilarnog 50. "Kočićevog zbora".

Gavranović je nakon susreta rekao novinarima da je Beson veliki prijatelj Srba i Srbije, izuzetan poznavalac srpske kulture i duhovnosti i jedan od rijetkih smjelih intelektualaca koji je stajao uz srpski narod i Srbiju u teškim danima, posebno tokom NATO bombardovanja.

"Beson je jedan od rijetkih književnika koji je pisanom riječju progovorio protiv tog čina i za to mu velika hvala. Osim toga što je veliki ljubitelj i znalac, rado boravi na našim prostorima i treći put je u Banjaluci", izjavio je Gavranović.

Podsjetivši da je Beson posljednji put posjetio Banjaluku prije 20 godina, Gavranović je istakao da je povod za ovu posjetu jubilarni 50. "Kočićev zbor", posvećen liku i djelu književnog velikana Petra Kočića.

Gavranović je zahvalio Zadužbini "Petar Kočić Banjaluka - Beograd", koja je organizator dolaska Besona u Banjaluku.

"Volio bih da ovakvi ljudi češće posjećuju Banjaluku, pogotovo što oni svojim dolaskom i onim što su pisali o srpskom narodu u Srbiji i Srpskoj, značajno afirmišu našu kulturu, ali i staju rame uz rame sa domaćim intelektualnim krugovima u odbrani naše duhovnosti, postojanja i opstanka na ovim prostorima", naveo je Gavranović.

Beson je istakao da je prije 20 godina kada je bio u Banjaluci situacija bila puno drugačija.

"Rekao sam sebi tada da hoću da se vratim jednog dana u grad koji će biti u miru i to se i desilo. Vratio sam se u divan grad koji je sada u miru, a dosta država nema taj luksuz", dodao je Beson.

On kaže da je Petar Kočić veliki pisac, iako nije dosta prevođen na francuski jezik, kao što su prevođena djela Miloša Crnjanskog, Miroslava Krleže i Danila Kiša.

Ovom prilikom gradonačelnik Banjaluke poklonio je Besonu knjigu "Kosovo i Metohija - vek važnih događaja", dok je francuski pisac Gavranoviću poklonio svoje djelo "Pouzdaniji pol".

Gavranović i Beson prošetali su Banjalukom i posjetili spomenik "12 beba" podignut u sjećanje na 12 banjalučkih beba koje su umrle 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, kao i spomenik "Majka i dijete", koji je simbol ljubavi i mira posvećen svim majkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije