Književnost

Besramno intimno i strasno: Nova knjiga Lazara Ristovskog

Besramno intimno i strasno: Nova knjiga Lazara Ristovskog
Besramno intimno i strasno: Nova knjiga Lazara Ristovskog

BEOGRAD - "Besramno intimno i strasno" je komentar jedne čitateljke o mojoj knjizi i hvala joj što je u jednoj rečenici uobličila ono što pisci često traže kada objašnjavaju svoje djelo, kazao je glumac Lazar Ristovski na promociji knjige "Ulična akademija" koja je večeras održana u Delfi knjižari u u beogradskom SKC-u.

Osim atora na promociji su još govorili urednik Dejan Mihailović i književni kritičar Marko Nedić.

Svojim prepoznatljivim šarmom Ristovski je umio da zabavi poštovaoce njegove knjige koji su potpuno popunili knjižaru u SKC-u.

"Razmišljao sam o tome da govorim napamet ali pošto odavno ne igram u pozorištu, bojim se da bi nalupetao svašta pa daj da napišem nešto. Neću vas mnogo gnjaviti", zasmijao je publiku na početku predstavljanja svoje knjige Lazar Ristovski.

Pozorišni as i cenjeni filmski glumac i reditelj se osvrnuo u knjizi na priču o hrastu, starom 600 godina.

"Taj hrast sada živi samo u mojoj priči. Pretvoren je u cepanice i balvane i trune na -15, tamo gde je i posečen. Taj hrast je metafora za zaboravljanje, za sve ono što je Srbija mogla da bude, a nije bila. Često kao narod zaboravljamo ono što je bilo najbolje u našoj istoriji. On je služio kao crkva 600 godina jer je bio hrast-zapis. Ispod njega su sedeli i Vuk Karadžić i Kralj Petar Prvi, Arsenije Čarnojević, hajduk Veljko, partizani, četnici...Taj hrast je na svom putu za Beograd posadio lično Sulejman Veličanstveni 1521. godine. Sam je iskopao rupu i zasadio ga. Zato se taj hrast zove ''Veličanstveni''", kazao je Ristovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije