Književnost

BiH na 23. Međunarodnom sajmu knjige u Pekingu

BiH na 23. Međunarodnom sajmu knjige u Pekingu
BiH na 23. Međunarodnom sajmu knjige u Pekingu

SARAJEVO - Na 23. Međunarodnom sajmu knjige u Pekingu, pod motom "Kaleidoskop kulturnih različitosti", predstavljeni su kao počasni gosti zemlje centralne i jugoistočne Evrope koje učestvuju u Programu 16+1, i to Bosna i Hercegovina, Albanija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Estonija, Latvija, Litvanija,Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija te Slovačka i Srbija.

Ove zemlje zajedno s Kinom realizuju program kulturne saradnje oslonjen na tradiciju svilenog puta i dijaloga civilizacija svijeta.

Na sajmu učestvuje 2.400 učesnika iz 86 zemalja.

Na štandu BiH, na poziv organizatora i uz podršku ambasade BiH u Kini i ministarstva civilnih poslova BiH, predstavljena je materijalna i nematerijalna kulturna baština naše zemlje.

Stari Most u Mostaru, most Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu, stećci i plavi vez sa Zmijanja, koji se nalaze na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a iz BiH, predstavljeni su plakatima, publikacijama i filmovima koji su izazvali veliki interes kod mnogobrojne sajamske publike.

Realizovan je i specijalni program promocije orginalne nošnje sa Zmijanja sa nadaleko čuvenim zmijanskim vezom te kostim umjetnice Nermine Varešanović inspirisan motivima narodnih nošnji u kombinaciji sa bosanskim crnovezom, kao i promotivnim materijalom institucija kultura umjetnosti i turističkih zajednica.

Bosanskohercegovački promotivni program realizovan je na svim štandovima zemalja učesnica Programa 16+1, kao i na centralnom štandu sajma.

Na štandu BiH najviše interesovanja, između ostalih, izazvala su izdanja Akademije nauka i umjetnosti BiH, Arhive BiH, Zemaljskog i Istorijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišta, Kinoteke, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Umjetničke galerije BiH te Narodne Univerzitetske Biblioteke Republike Srpske , Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo, Turističke organizacije Grada Banja Luka i Muzeja RS.

Štand BiH posjetili su mnogi izdavači iz Kine i ostalih zemalja svijeta.

Delegacija BiH uručila je predstavljena izdanja ambasadi BiH, organizaotorima sajma i kulturnim institucijama Kine, koji su zahvalili na poklonu te istakli važnost učešća BiH na projektu 16+1, saopštili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije