Književnost

Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Američki folk i rok muzičar Bob Dilan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost zbog "kreiranja novog poetskog izraza u velikoj tradiciji američke pjesme", saopštila je danas Švedska akademija.

Dilan je rođen 24. maja 1941. godine u mjestu Dulut, u američkoj državi Minesoti. Kao tinejdžer svirao je u različitim bendovima i vremenom razvio strast prema američkoj folk muzici i bluzu.

Preselio se u NJujork 1961. godine i počeo da nastupa u klubovima i kafićima. Prvi album pod nazivom "Bob Dilan" objavio je 1962. godine, a u narednim godinama snimio je seriju albuma koji su izvršili ogroman uticaj na popularnu muziku.
NJegove turneje iz 1965. godine i 1966. godine privukle su veliku pažnju, a o njima je snimljen i dokumentarni film 1967. godine.

Dilan je snimio mnogo albuma u kojima se bavio socijalnim pitanjima pojedinca, religijom, politikom i ljubavlju. Uporedo je objavljivao zbirke pjesama.

Kao umjetnik bio je višestran i aktivan kao slikar, glumac i scenarista.
Od kraja osamdesetih Dilan je često bio na turnejama, a danas ima status ikone. NJegov uticaj na savremenu muziku je dubok i čest je predmet sekundarne literature.
Dilan će dobiti novčanu nagradu od osam miliona švedskih kruna /927.000/ dolara. Nagrada za književnost posljednja je u nizu Nobelovih priznanja koja se dodjeljuju. Nagrada je dobila ime po izumitelju dinamita Alfredu Nobelu, a priznanja se uručuju od 1901. godine u skladu sa njegovim testmentom.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije