Književnost

Bosna i Hercegovina - očima ljubavi Samira Sinanovića

Bosna i Hercegovina - očima ljubavi Samira Sinanovića
Bosna i Hercegovina - očima ljubavi Samira Sinanovića

SARAJEVO - Fotomonografija „Bosna i Hercegovina-očima ljubavi“, autora Samira Sinanovića, promovisana je proteklog četvrtka u prepunoj sali Sarajevske vijećnice, te je istaknuto kako se radi o jedinstvenom djelu koje na neobičan način ilustruje ljepote naše zemlje.

Ovaj umjetnički fotograf iz Sanskog Mosta, obraćajući se prisutnima, istakao je kako se radi o njegovom životnom djelu u čiju je izradu utkao sedam godina mukotrpnog rada.

„Za to vrijeme obišao sam Bosnu i Hercegovinu uzduž i poprijeko, uradio na hilljade fotografija prekrasne prirode, kulturno istorijskih znamenitosti, gradova, naselja i ljudi koji žive na ovim prostorima. Fotomonografija prati tok pet velikih rijeka. Une, Vrbasa, Bosne, Drine i Neretve. Ona priča istinitu priču o našoj zemlji, priču bez entiteta, kantona i naglašenih nacionalnih obilježja“., istakao je Sinanović.

Prema njegovim riječima, u projekat je uloženo preko šezdeset sati letova avionom, kako bi se načinile ekskluzivne fotografije iz zraka, a djelo je upotpunjeno autorskim tekstovima koje potpisuju istaknuti domaći književnici i naučni radnici.

„Činjenica da premalo poznajemo sebe, svoje porijeklo, tradiciju, kulturu, običaje i kulturno historijsko i prirodno naslijeđe, ukazuje na potrebu za ovakvim projektom koji bi inspirisao kako pojedince, tako i grupe, ali ponajviše zvanične institucije iz sfere obrazovanja, kulture i turizma, da više sarađujemo, komuniciramo, putujemo i volimo širom Bosne i Hercegovine.“, istakao je univerzitetski profesor Enes Duraković, jedan od promotora ovog djela.

Tekstovi koje sadrži fotomonografija prevedeni su na engleski jezik, a u holu Sarajevske vijećnice održana je izložba fotografija koje su ilustracija ovog jedinstvenog djela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije