Književnost

Brankica Damjanović: Duša mi je još tamo - u Derventi

Brankica Damjanović: Duša mi je još tamo - u Derventi
Foto: N.N. | Brankica Damjanović: Duša mi je još tamo - u Derventi

DERVENTA - Zrela je noć ili je već jutro, ne znam. Vratih se u svoj dom fizički, ali mi je duša još negde tamo, u biblioteci "Branko Radičević" u Derventi. I kad se ponovo budem sastavila sa sobom znam da ću mirne duše moći da kažem da sada imam još jedno mesto na svetu u koje ću odlaziti kao da idem kući.

Napisala je to na Facebooku u ponedjeljak uveče, nakon gostovanja u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević", popularna srpska književnica Brankica Damjanović.

Da joj je zaista priređeno veče za pamćenje potvrđuje i činjenica da je sala ove biblioteke bila premala da primi sve poštovaoce stvaralaštva književnice iz Beograda, koja svojim djelima podjednako plijeni pažnju i muške i ženske populacije, bez obzira na starosnu dob.

Damjanovićevoj je ovo bila prva posjeta Derventi, gdje je govorila o svojim knjigama, ali i o svom životu i iskušenjima koja su se kroz cijeli život prosto nametala jedno za drugim.

Ova po svemu neobična žena istakla je da je sasvim slučajno, na nagovor svoje kćerke Melanije, počela da piše, odnosno da objavljuje svoje statuse na Facebooku.

"Tako je sve počelo", rekla je ona, a tako je sasvim jednostavno počelo i ovo neobično, veoma emotivno druženje sa ženom koja svojim pričama i svojom energijom "liječi bolesne" i u život vraća izgubljene.

Kratke priče koje piše Brankica Damjanović, kako je jedna čitateljka poslije promocije rekla, za veoma kratko vrijeme privukle su pažnju žena koje su se pronašle u njima i iz njih izvukle pouke koje su im se kao neka vrsta iscjeljenja uvukle u njihove misli i pore za cijeli život.

Da je to istina i da ova žena zaista širi samo pozitivnu energiju svjedoči i veliki broj posjetilaca koji su, samo da bi je vidjeli i čuli, došli i iz susjednih gradova.

"Ovo je čudo, nisam mogla ni da pretpostavim da će mi u Derventi biti ovako lepo. Ja čak nisam znala ni gde se Derventa nalazi, a već sada razmišljam o svom ponovnom dolasku u ovaj grad", rekla je Damjanovićeva i dodala da je oduševljena ljudima koji su došli da je slušaju jer su  zajedno s njom proživljavali sve ono što je pričala.

Mirjana Plisnić, direktorica Narodne biblioteke "Branko Radičević", naglasila je da je ovo književno veče, između ostalog, bilo drugačije i po tome što su u publici, osim Dervenćana, bili i ljubitelji pisane riječi iz Doboja, Prnjavora, Broda,  Modriče... 

Brankica Damjanović, novinarka iz Prištine, sticajem čudnih životnih okolnosti sa svojom porodicom je došla u Pirot, a potom se preselila u Beograd. Do sada je objavila sedam knjiga.

Iako je tokom večeri bilo riječi o njenom cjelokupnom književnom opusu, posebnu pažnju publike su privukli naslovi "Dobro je...", "Ne bih ovo mogla bez tebe" i "Rukopis moga brata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije