Književnost

"Branko Radičević" zabranjivanom pjesniku

"Branko Radičević" zabranjivanom pjesniku
Foto: NN | "Branko Radičević" zabranjivanom pjesniku

SREMSKI KARLOVCI - Međunarodna pjesnička nagrada s imenom najvećeg pjesnika srpskog romantizma Branka Radičevića ove godine pripala je njemačkom pjesniku Jirgenu Izraelu, javljeno je juče iz "Brankovog kola" iz Sremskih Karlovaca.

Na završnoj sjednici, održanoj u jutarnjim časovima, odluku o ovom prestižnom međunarodnom priznanju donio je žiri u sastavu Nenad Grujičić, Stevan Tontić i Mićo Savanović.

 Podsjećanja radi, "Branka Radičevića" dosad su dobili istaknuti pjesnici iz svijeta Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska), Filip Tanselen (Francuska), Naso Vajena (Grčka),  Nikita Danilov (Rumunija), Kerol En Dafi (Velika Britanija), Valerij Latinjin (Rusija), Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Babken Simonjan (Jermenija), Petar Milošević (Mađarska) i Enes Kišević (Hrvatska).

Što se tiče najnovijeg laureata Jigrena Izraela, radi se o bivšem disidentu Njemačke Demokratske Republike, nekada zabranjivanom, a danas slobodnom piscu, publicisti i priređivaču mnogobrojnih izdanja iz oblasti književnosti.

U obrazloženju za nagradu žiri je naveo da je riječ o uvaženom pjesniku prepoznatljivog i respektabilnog izraza.

"Jirgen Izrael je pjesnik produbljenog umjetničkog i životnog iskustva, koje se, s otvorenim duhovnim vidikom, najčešće izražava sredstvima suzdržanog lirizma, daleko od svake pjesničke mode, medijski preferiranih trendova i agresivnog samoreklamerstva", obrazlaže žiri "Brankovog kola" navodeći da Izrael njeguje jednu vrstu egzistencijalno zasnovane, a duhovno inspirisane i usmjerene poezije, u kojoj se postavljaju pitanja o smislu života, o ljubavi i prijateljstvu, vjeri i nadi, o božanskom i demonskom u savremenom svijetu. Pjesnik pri tome, dodaje žiri, ne izbjegava protivriječja i paradokse, ali ostaje u horizontu obećanog ozarenja i iskupljenja koje nam nudi tradicija humanizma i izvorno Hristovo učenje.

Inače, Jirgen Izrael rođen je 11. novembra 1944. u Hernicu u Gornjoj Lužici, u istočnonjemačkoj pokrajini Saksoniji. Diplomirao je germanistiku, nakon čega odbija da služi vojsku, te provodi dvije godine u zatvoru. Po izlasku na slobodu bavi se publicistikom i izdavaštvom, da bi tek u kasnijem dobu počeo da objavljuje i sopstvena književna djela.

Mnoge pjesme objavljene su mu po časopisima, panoramama i antologijama, a najznačajnije zbirke pjesama su mu "Novembarsko sunce" (Lajpcig 1988), "Prijateljstvo" (Lajpcig 2003), "Domovina za leđima" (Berlin 2004),  "Čitanka 94" (Berlin 2012).

Međunarodna nagrada ''Branko Radičević'' svečano će biti uručena Jirgenu Izraelu u najstarijoj srpskoj gimnaziji, na 46. "Brankovom kolu", koje će trajati od 8. do 18. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu. Tom prilikom biće promovisana, i za ovu priliku štampana u izdanju "Brankovoga kola", kao oblik nagrade, knjiga izabranih pjesama Jirgena Izraela u prepjevu Stevana Tontića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije