Književnost

Četiri decenije stvaralaštva Jovanke Stojčinović Nikolić

Četiri decenije stvaralaštva Jovanke Stojčinović Nikolić
Četiri decenije stvaralaštva Jovanke Stojčinović Nikolić

DOBOJ - Na književnoj večeri u Doboju povodom 40 godina stvaralaštva pjesnikinje Jovanke Stojčinović Nikolić predstavljene su knjige "Svjetlost nad Stojčinovinom" autora Bogomira Đukića i zbirka "Odabrani čas"- izbor najljepših pjesama pjesnikinje koje je odabrao Dragan Jovanović Danilov.

"Čovjek počinje malim riječima da svoje unutrašnje stanje iznese negdje vani. Cijelo vrijeme kroz moje predstavljanje poezije predstavio se unutrašnji sukob", rekla je Nikolićeva.

Ona je podsjetila da je od 1975. godine objavljeno više od 650 njenih pjesama, ali da mnoge zabilješke, vjerovatno, nikada neće biti objavljene.

O stvaralačkom opusu pjesnikinje u monografskoj studiji "Svjetlost nad Stojčinovinom" Bogomir Đukić navodi da stihovi Nikolićeve sadrže "ono nešto više", određenu metafiziku, te da su rijetki pjesnici koji su to uspjeli postići.

Nikolićeva je objavila 14 knjiga poezije, između ostalih "Zvijezda skitača", "Tijesno nebo", "Samoća ruže", "Kamen moje krvi", "Golo sunce", "Oskoruša", "Gorka svjetlost".

Trenutno je predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske.

Dobitnik je začajnih književnih nagrada i priznanja, a njena djela prevođena su na ruski, italijanski, njemački, engleski, rumunski, bugarski, jermenski, makedonski, slovenački i ukrajinski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije