Književnost

Četiri decenije stvaralaštva Mihajla Orlovića

Četiri decenije stvaralaštva Mihajla Orlovića
Četiri decenije stvaralaštva Mihajla Orlovića

BANJALUKA - Književno veče povodom 40 godina stvaralaštva Mihajla Orlovića biće održano večeras s početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Mihajlo Orlović je srpski književnik i novinar. Rođen je u Bosanskom Milanovcu, kod Sanskog Mosta. Završio je gimnaziju u Sanskom Mostu, a Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Objavio je 19 knjiga (devet romana, šest knjiga pjesama i tri knjige priča). Autor je više dokumentarnih filmova i televizijskih reportaža, za koje je dobio nagrade "Srebrni pastir", "Zlatna buklija" i druge.

Mihajlo Orlović je prevođen na više svjetskih jezika. U Bugarskoj, na Festivalu poezije sveslavenskih pjesnika u Melniku, dobio je drugu nagradu. Uvršten je u nekoliko antologija srpske poezije i pripovjedaka. Bio je autor kultnih emisija na RTRS "Sto ljudi sto ćudi", "U orlovom gnijezdu". Trenutno uređuje i vodi emisiju "Ognjišta".

Neke od Orlovićevih knjiga su: "Bijele mrlje", "Noćna tkanica", "Zvono", "Nebo i ništa", "Šesti pečat", "Grad na jezeru krvi", "Kišni snovi"...

Pored Orlovića, o njegovom stvaralaštvu će govoriti Zdravko Kecman, Zlatko Jurić, Aleksandra Čvorović i Bogdan Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije