Književnost

Ćirilicom štitimo nacionalni identitet

Ćirilicom štitimo nacionalni identitet
Ćirilicom štitimo nacionalni identitet

TREBINJE - Blagoslovom episkopa zahumsko hercegovačkog i primorskog Grigorija i pozdravnom riječi gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, u Trebinju je otvoren naučni skup „Govori srpski – piši ćirilicom“ koji se odvija u Hotelu Leotar u organizaciji Asocijacije stvaralaca RS, Akademije nauka i umjetnosti RS, Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, SPKD „Prosvjeta“ i Srpskog udruženja „Ćirilica“ Trebinje.

Gradonačelnik Petrović je naglasio da bez očuvanja jezika i pisma teško da se može održati i srpski narod, jer je, kako je rekao, ćirilica dio srpskog naroda i temeljni nacionalni simbol Srba.

“Ako odustanemo od ćirilice, odustali smo od svoje duhovnosti, religije, kulture, nauke, istorije, pa teritorije, prošlosti i budućnosti, pa je upravo zbog toga značaj ovakvog naučno-političkog skupa ogoroman”, istakao je Petrović, uvijeren da će učesnici skupa naći način da osnaže ćirilicu kako ona ne bi izgubila svoje mjesto.

I episkop Grigorije je istakao da je pismo srž i bit svakog nacionalnog identiteta, pa i srpskog,dodavši da je bitno da se stalno preispitujemo o jezičkom i nacionalnom identitetu.

“Veoma je važno da događajima poput ovoga njegujemo svoju svijest o nacionalnoj i etničkoj samobitnosti, o smislu i važnosti jezika i pisma, da probudimo svoju uspavanu savjest, da izađemo iz učmalosti i letargije, zagledavši se u samu srž svog jezičkog i nacionalnog bića”, istakao je vladika Grigorije.

Već uoči samog početka skupa poznati profesor i lingvista Miloš Kovačević zauzeo je stav da se radi očuvanja tog nacionalnog bića potrebno ozbiljno pozabaviti problemom zaštite ćiriličnog pisma.

„Dvije su osnovne stvari koje moramo inicirati sa ovoga skupa – prvo, da se napravi zakon o ćirilici koja bi u Republici Srpskoj bila baš službeno pismo sa svim nazivima firmi, štampanjem novina na ovom pismu i slično, a druga stvar je zajednički bukvar za sve srpske zemlje, Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru, ali i Hrvatsku, gdje god se upotrebljava srpski jezik“, stav je profesora Kovačevića.

Dvojica akademika, Vojislav Maksimović i Slobodan Remetić su zauzeli stav da je neophodno i dalje razmišljati o odbrani ćirilice i Vuka Karadžića, za koga kaže da je nepotrebno postavljati pitanje – Za ili protiv Vuka?, jer jedino opredjeljenje može biti „za“ Vuka, a „protiv“ njegovih oponenata.

Skup je u ime Asocijacije stvaralaca RS pozdravio I Božidar vučurević, a na sesijama u toku dana će govoriti i drugi istaknuti naučni radnici iz sfere lingvistike, ali i politike sa prostora Republike Srpske, Srbije i Crne Gore - Milanka Babić, Jelica Stojanović, Momčilo Krajišnik, Veselin Matović, Mirjana Stojisavljević, Gradimir Aničić, Mihajlo Šćepanović, Radomir Lukić, Momčilo Vuksanović, Sreto Tanasić i drugi.

Između dvije sesije skupa, od 13 časova, u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba „U susret Vuku“, povodom 200-godišnjice štampanja prvih Vukovih djela i 150 godina od njegove smrti.

Program završava naučno-političkom tribinom „Govori srpski – piši ćirilicom“, koja će u trebinjskom Kulturnom centru biti održana od 18 časova…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije