Književnost

Ćopiću u čast: Centralna manifestacija u Hašanima (FOTO)

Ćopiću u čast: Centralna manifestacija u Hašanima (FOTO)
Ćopiću u čast: Centralna manifestacija u Hašanima (FOTO)

HAŠANI - Povodom 100 godina od rođenja i 30 godina od smrti književnika Branka Ćopića, u Hašanima rodnom mjestu velikana naše književnosti, održana je centralna manifestacija, na kojoj su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Predsjednik RS Milorad Dodik je istakao da je Ćopić bio pripadnik antifašisičke borbe i partizanskog pokreta.

“ On je čovjek koji je vodio tu borbu ali i čovjek koji je nesumnjivo pjevao upravo o onome što je bit srpskog naroda, a to je sloboda”, naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da će projekat "Bašta sljezove boje" biti završen i prije zadatog roka od 10 do 12 godina, te da su vlasti došle u Hašane da podrže taj projekat

"Ćopić je osoba koja zaslužuje puno veće poštovanje poštovanje nego što smo mu posljednjih godina davali", istakao je Mladen Ivanić.

U Hašanima je danas otvorena i biblioteka koja je renovirana i opremljena u spomen školi Branko Ćopić zahvaljujući angažmanu generalnog konzula Srbije u Banjaluci Vladimira Nikolića.

Konzulat Srbije zajedno sa kompanijom M:tel učestvovao je u obnovi biblioteke: finansiranju građevinskih radova, nabavci nameštaja, savremenih uređaja i računara. 

Konzulat Srbije u narednom periodu obnoviće i knjižni fond biblioteke u Hašanima. 

“Što se mene lično tiče biblioteka u školi u Hašanima ima istu vrednost kao i biblioteka u bilo kom velikom gradu. Na ovdašnjim đacima i njihovim budućim životnim uspesima je da dokažu da je ova investicija u znanje bila opravdan”, rekao je danas u Hašanima Nikolić.

On je potom kao prikladne ovom trenutku podsetio na stihove Branka Ćopića iz “Ježeve kućice”:

"Ma kakav bio moj rodni prag on mi je ipak mio i drag

Prost je i skroman ali je moj, tu sam slobodan i gazda svoj

Vrijedan sam, radim, bavim se lovom i mirno živim pod svojim krovom

To samo hulje nosi ih vrag za ručak daju svoj rodni prag"

“Upravo ovi Ćopićevi stihovi svojevrsna su metafora za osnovne vrednosti kao što su marljivost, doslednost, odanost, poštenje... što u realnom životu predstavlja temelj za posvećenost opštem dobru i javnom interesu, odnosu prema društvu i državi u celini”, rekao je generalni konzul Srbije u Banjaluci danas u Hašanima.

U Osnovnoj školi "Branko Ćopić", u Krupi na Uni, sinoć je održano književno veče i svečana akademija "Piscu u čast” koju su organizovali Udruženje književnika Republike Srpske i Zavičajno društvo “Branko Ćopić” iz Hašana.

Opština Krupa na Uni, kao organizator manifestacije, predstaviće ovom prilikom prijedlog izgradnje spomen-područja "Bašta sljezove boje" u Hašanima, Ćopićevom rodnom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije