Književnost

Čubrilović: Kočić aktuelan i nakon 100 godina (FOTO)

Čubrilović: Kočić aktuelan i nakon 100 godina (FOTO)
Čubrilović: Kočić aktuelan i nakon 100 godina (FOTO)

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je večeras na otvaranju 50. "Kočićevog zbora" u Banjaluci da su i danas, kao i u vrijeme Petra Kočića, istina, sloboda i pravda smisao postojanja srpskog naroda.

"I mi, Kočićevi nasljednici - kao što je to činio i njegov David Štrbac - dižemo glas protiv nametnutih sudova u kojima sude i stranci, po nekim samo njima znanim političkim aršinima. I mi dižemo glas protiv tužilaca koji podižu neprincipijelne optužnice koje su, najčešće, usmjerene protiv jednog naroda. Zar to nije isto kao u ono nemilo vrijeme kada je pravda funkcionisala po principu - Kadija te tuži, kadija ti sudi", rekao je Čubrilović.

On je istakao da nakon više od stotinu godina, na sličan način kao u "Sudaniji" i "Jazavcu pred sudom" Petra Kočića, stranci nastoje da određuju sudbinu naroda na ovim prostorima.

Čubrilović je naveo da je Kočić, kao narodni tribun, govorio u ime srpskog naroda koji je sanjao slobodu i ostvarivanje prava na svoj nacionalni, kulturni i jezički identitet.

On je podsjetio da su Kočićevi književni likovi govorili duhovitim, dvosmislenim i ironičnim jezikom njegovih Zmijanjaca, u ime naroda i težnje za oslobađanjem od tuđinskog jarma.

Predsjednik parlamenta Srpske, koji je večeras u banjalučkom parku "Petar Kočić" otvorio centralni dio ove manifestacije, naglasio je da je jubilarni 50. "Kočićev zbor" jedan od najznačajnijih kulturnih, umjetničkih i društvenih događaja, koji ima međunarodni karakter.

On je rekao da je, zahvaljujući angažmanu Organizacionog odbora i pomoći predsjednika Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, grada Banjaluka, a u saradnji sa institucijama Srbije, ove godine značajno obogaćen kulturni sadržaj "Kočićevog zbora", kao tradiocionalne, saborne manifestacije.

Čubrilović je naveo da će u programu 50. "Kočićevog zbora" učestvovati gosti iz Francuske, Rusije, Grčke, Njemačke, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, a da su među najznačajnijim programskim sadržajima svečana akademija koja će biti održana u subotu, 29. avgusta, festival izvorne pjesme, likovno saborovanje, izložbe, književne večeri, stručni skupovi, predavanja, koncerti i drugi sadržaji.

Prema njegovim riječima, kao kruna "Kočićevog zbora" biće održana centralna manifestacija, sljedeće nedjelje, 30. avgusta, u Kočićevom rodnom mjestu Stričićima.

Svojim sugrađanima se, čitajući pjesmu "Nebesko konačište", predstavio i ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade, pjesnik i pisac Zoran Kostić.

Svoje stihove recitovali su pjesnici Petar Đaković, Jovo Čulić, Mihajlo Orlović, Živko Vujić i Vojin Trivunović.

U umjetničkom dijelu nastupili su Kulturno-umjetničko društvo "Veselin Masleša", gudački kvartet Akademije umjetnosti, etno grupa "Trag" i hor "Jedinstvo".

Prije otvaranja manifestacije, Čubrilović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora, te predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović i književnik Zoran Kostić položili su vijenac na spomenik Petru Kočiću u istoimenom banjalučkom parku.

Svečano otvaranje 50. "Kočićevog zbora" započelo je otvaranjem izložbe o Kočiću u parku "Petar Kočić" u organizaciji Narodne i univerzitetske bilblioteke Republike Srpske.

Banjalučani su u parku "Petar Kočić" imali priliku vidjeti i skulpture poznatog francuskog slikara Žoela Basta, izrađene po uzoru na likove iz Kočićevih književnih djela, te izložbu sa prošlogodišnjeg Likovnog saborovanja.

Osim brojnih građana, otvaranju je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i konzul Srbije u Banjaluci Radoslav Ilić.

Centralna svečanost 50. "Kočićevog zbora" biće održana u nedjelju, 30. avgusta, u Stričićima, gdje će biti uručena ovogodišnja Kočićeva nagrada i nagrada "Zmijanjče".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije