Književnost

Čubrilović: Sve je isto samo Kočića nema

Čubrilović: Sve je isto samo Kočića nema
Čubrilović: Sve je isto samo Kočića nema

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je u BiH i danas kao i u Kočićevo vrijeme jer je "na čelu zemlje Austrijanac, tužioci i sudije su stranci, te se Srbi i dalje bore za svoj jezik i svoje pismo".

Čubrilović je rekao u Banjaluci na promociji poštanske marke, emitovane povodom obilježavanja 50 godina "Kočićevog zbora", da je svaki detalj organizovanja ove manifestacije veoma bitan za opstanak srpskog naroda i njegovo prezentovanje kulturnoj Evropi. 

Predsjednik parlamenta Srpske je i predsjednik Organizacionog odbora 50. "Kočićevog zbora".

Predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović ocijenio je da izdavanje ove marke govori u prilog činjenici da je Kočić velikan srpske književnosti koji se borio za pravdu, slobodu, istinu i otadžbinu, a svojim djelima nagovijestio je nastanak Republike Srpske.

"Čitav niz problema sa kojima se susretao u svoje vrijeme prisutni su na određeni način i danas, jer mi i danas imamo određenih problema sa upotrebom našeg ćiriličnog pisma, sa korištenjem našeg jezika", pojasnio je Popović.

On je poručio da se ćirilica mora njegovati jer će bez nje srpski narod izgubiti svoju samobitnost i kulturu.

"Obilježavanje 50. Kočićevog zbora ima veliki značaj za Republiku Srpsku i srpski narod jer je Kočić davno prevazišao Zmijanje i ono što se danas zove Republika Srpska", smatra Popović.

Direktor "Pošta Srpske" Jasminka Krivokuća kaže da je prigodna poštanska marka izdata s ciljem afirmacije uspomene na jednog od najznačajnijih pisaca srpskog jezika.

"Izdanja poštanskih maraka predstavljaju trajnu vrijednost, a pet decenija tradicije u Kočićevu čast, zaslužilo je mjesto na poštanskoj marki", dodala je Krivokuća.

Ona je pojasnila da je motiv marke spomenik Petru Kočiću, da je štampana u tiražu od 15.000 komada, a njena nominalna vrijednost je 2,70 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije