Književnost

"Čuvari manastira" - roman o odbrani Ozrena

"Čuvari manastira" - roman o odbrani Ozrena
Foto: N.N. | "Čuvari manastira" - roman o odbrani Ozrena

MODRIČA - U Modriči je promovisan posthumno objavljeni roman "Čuvari manastira" posvećen odbrani srpskih teritorija i manastira u Gostoviću, Vozući i na Ozrenu u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a koji je napisao ratni komandant Gostovićkog bataljona Petar Lukić-Vuk iz Gostovića.

O romanu su sinoć govorili posljednji komandant Vozućke brigade Ninoslav Nikolić i književnik iz Modriče Gligor Mumnović, recenzent romana.

"Lukić u romanu `Čuvari manastira` govori o tome kako su jedinice Vojske Republike Srpske branile vijekovna srpska ognjišta i manastire, te kako su uz probuđeni inat i hrabrost na kraju građanskog rata sačuvali manastir `Svetog Nikole` u Petrovu na Ozrenu od nadmoćnijeg neprijatelja", rekao je Nikolić.

On je istakao da je Lukić na upečatljiv način opisao ljubav naroda i srpskih boraca prema rodnom kraju, kao i osjećaj odgovornosti i obavezu da po svaku cijenu brane ognjišta i svetinje - crkve i manastire zadužbine Nemanjića.

Nikolić je napomenuo da je za rukopis romana saznao nakon Lukićeve smrti 2015. godine u Podgorici, te da je sa Muminovićem, uz podršku porodice Lukić, uredio i ove godine objavio roman.

Muminović je rekao da je na uređenju, lektorisanju i recenziji romana radio sa zadovoljstvom, te da je kroz Lukićev rukopis ušao u suštinu stradanja Ozrena na kraju 20. vijeka.

"Lukić je rođen i rastao na Ozrenu, osjećao taj prosor, imao ga u genu zbog čega mu je, kao prirodnom talentu za pjesničko kazivanje, bilo lako da svoja osjećanja pretvori u upečatljive slike prostora, ljudi i događaja kojima je kao komandant bataljona `Gostović` svjedočio", napomenuo je Muminović.

On je istakao da će "Čuvari manastira" čitaocima pomoći da lakše shvate vezu između ljudi, zavičaja i manastira gostovićkog, vozućkog i ozrenskog prostora.

Organizatori i domaćini promocije, kojoj je prisustvovalo blizu 100 posjetilaca, bili su Omladinski književni klub "Mladost" i Srpski kulturni centar Modriča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije