Književnost

Dizanje iz pepela Narodne biblioteke Srbije

Dizanje iz pepela Narodne biblioteke Srbije
Foto: Ilustracija | Dizanje iz pepela Narodne biblioteke Srbije

NEVESINJE, MOSTAR - "Kuća nesagorivih reči" istoričara Dejana Ristića, jedna od najznačajnijih savremenih monografija iz oblasti istorije nacionalne kulture kod Srba, koja govori o Narodnoj biblioteci Srbije od osnivanja 1838. do spaljivanja ove ustanove njemačkim bombama 1941, biće predstavljena danas i sutra u okviru "Šantićevih večeri poezije".

Promocija ove knjige, koja je podjednako namijenjena i stručnoj i najširoj javnosti, biće održana večeras, s početkom u 19 časova u Galeriji u Nevesinju, a u organizaciji Narodne biblioteke Nevesinje, dok će sutra istoj promociji i u istom terminu mostarska publika moći da prisustvuje u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača".

Ristić, koji je jedno vrijeme bio i upravnik Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, posebnu pažnju posvetio je djelimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom, kao i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svjetskog rata.

Ova studija interesantna je i po tome što je uporedo s njenim izlaskom, po scenariju Dejana Ristića i u produkciji "Filmskih novosti", snimljen film pod naslovom "Sećanja iz pepela".

Dokumentarni film premijerno je prikazala Radio-televizija Srbije 6. aprila 2016. godine povodom obilježavanja 75. godišnjice uništenja Narodne biblioteke Srbije, tako da je ova publikacija prva naučnoistraživačka studija kod nas koja se može i čitati i gledati. Ono što je, takođe, bitno istaći u vezi s Ristićevom monografijom jeste da je autor komparativnom analizom došao do tačnog datuma osnivanja Narodne biblioteke.

"Prateći smernice koje su oni ostavili utvrdili smo da je ustanova osnovana 12. jula 1838. godine u Kragujevcu spajanjem biblioteke u sastavu Ministarstva prosvete i knjižnog fonda ranije formiranog pri Tipografiji u Beogradu. Bilo je potrebno više od jednog veka da se zatvori svojevrstan krug pitanja i dilema u vezi s datumom i mestom osnivanja nacionalne biblioteke", zaključio je Ristić pored kojeg će se u Nevesinju i Mostaru predstaviti i Tatjana Brzulović-Stanisavljević sa djelom "Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije