Književnost

Draganu Velikiću uručeno "Kočićevo pero"

Draganu Velikiću uručeno "Kočićevo pero"
Draganu Velikiću uručeno "Kočićevo pero"

BEOGRAD - Književna nagrada "Kočićevo pero" za ljeto 2015. godine uručena je danas književniku Draganu Velikiću za roman "Islednik".

Nagradu, koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, Velikiću je uručila glumica i slikarka Eva Ras u knjižari "Delfi", izdavačke kuće "Laguna", koja je objavila nagrađeni roman.

Predsjednik Zadužbine "Petar Kočić" Nikola Vukolić istakao je da je Velikićev roman "Islednik" ostvarenje visoke umjetničke klase u kome autor život opisuje i tumači na sasvim nov, neuobičajen i originalan način. 

"On to čini strpljivošću pronicljivog inspektora, koji svoja minuciozna zapažanja ispisuje na subjektivnim bjelinama vlastitog, ali i zajedničkog ljudskog pamćenja, jer ista stvarnost nije identična za sve ljude - bitan je njihov doživljaj", rekao je Vukolić. 

Član žirija, književni kritičar Mladen Vesković, ocijenio je da je nagrađeni roman "najprohodnije" Velikićevo djelo i da može skrenuti pažnju čitalaca koji ga do sada nisu čitali, ističući da "Islednik" pobija i predrasudu o autoru kao hermetičnom piscu. 

Zahvaljujući za nagradu, Velikić je rekao da je Kočiću uspjelo ono čemu se pisac nada u potaji, a to je da stvori prepoznatljiv literarni svijet za koji ne važe pravila "zemaljskih katastara" i u kojem je upisano iskustvo čitave jedne egzistencije. 

"Tako i svet Bosanske Krajine iz Kočićevih priča živi i danas u svesti čitalaca i svedoči o vremenu kada se trpelo i stradalo pod tuđinskom vlašću - prvo turskom, a posle austrougarskom. Taj svet diše u Kočićevom jeziku. Oblast Zmijanja u kojoj je Kočić odrastao postala je mitski krajolik", rekao je Velikić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije