Književnost

Dugo godina Jasenovac je bio zabranjena tema

Dugo godina Jasenovac je bio zabranjena tema
Dugo godina Jasenovac je bio zabranjena tema

Scenario za film o Jasenovcu traže naši predstavnici, sa obje strane Drine, pa i naši intelektualci koje sam susretao na konferencijama o Jasenovcu.

Ipak, na pisanje scenarija me ponukao gospodin Branko Lustig, producent iz Zagreba, kojeg sam upoznao na malo neobičan način, prvo preko njegovog intervjua u novinama, a zatim i lično. Ovo je za "Nezavisne" kazao književnik Radovan Piljak, koji večeras u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor promoviše knjigu "Jasenovac, tvornica užasa". Riječ je o scenariju za film napisanom, kako autor tvrdi, na prijedlog producenta kultne "Šindlerove liste" Branka Lustiga. Prema riječima Piljka, nakon što se u Zagrebu sastao sa Lustigom i poklonio mu knjigu "Grad bijelih anđela", koja kroz poetsku formu govori o strahotama Jasenovca, ovaj ga je upitao: "A imaš li ti scenario za film o Jasenovcu?"

"I tako je počela naša saradnja, moje 'učenje' kako da napišem scenario, prva verzija scenarija i lični susret sa gospodinom Lustigom u Zagrebu i razgovor o napisanom scenariju. Dobio sam pohvale i to me ohrabrilo pa sam nastavio i kvalitativno unaprijedio tu verziju. U kontaktu smo i nadam se i mogućoj saradnji", rekao nam je pjesnik, prozni i dramski pisac Radovan Piljak sa kojim smo pričali o "teškoj" temi Jasenovca u politici, medijima, književnosti kao i o mogućoj ekranizaciji iste.

NN: Koliko mislite da je do sada istražena ili neistražena, prisutna ili potisnuta tema Jasenovca i kada ste se Vi zainteresovali za nju?

Pilajk: Tema Jasenovca je dosta istražena, ali još nedovoljno prezentovana u javnosti. Još ima novih saznanja, svjedočanstava i dokumenata koji su svojevremeno bili potisnuti i nedovoljno istraženi. Dugo godina Jesenovac je bio potisnuta i "zabranjena" tema, dozirana samo na kašičicu spoznaje zbog lažnog bratstva i jedinstva i zločina koje je počinila monstruozna fašistička tvorevina tzv. Nezavisna Država Hrvatska. Književnik Ljubo Jandrić, bivši logoraš i autor romana "Jasenovac", kaže: "Ima tema za koje je malo jedan čovjek, čak i pod uslovom da im čitav život ponudi kao žrtvu. Jasenovac je bez sumnje jedna od njih. Preslab je jedan, uz to i književnikov život, za hiljade smrti koje su posijane u tom stravičnom mučilištu." I danas je ta tema nedovoljno prisutna u javnosti, medijima i posebno u školstvu i obrazovanju, a trebalo bi da bude obaveza svakog dobronamjernog i neopterećenog čovjeka da kroz nastavu istorije upozna to zlo koje je imalo za cilj uništenje jednog naroda i njegovih potomaka samo zato što su imali drugačije vjerske poglede i svjetonazore od onih koji su vjerovali samo kami i noževima. Za temu Jasenovca zainteresovao sam se tokom prošlog otadžbinskog rata i nakon njega prateći okrugle stolove na tu temu, slušajući ispovijesti preživjelih logoraša i poznajući određen broj njih samih. Kroz stradanja i zločine nad našim narodom u Kninskoj Krajini, Podrinju i Hercegovini u  ovom ratu,  spoznao sam infrastrukturu ustaških zlodjela i vertikalu njihovih nagona koji još od perioda Ante Starčevića podržavaju ideologiju kame, malja i noža. Godine 2007. objavio sam  knjigu poema "Grad bijelih anđela", koja je doživjela veliki uspjeh i govori o stradanjima u Donjoj Gradini i Jasenovcu.

NN: Koji je osnovni cilj knjige "Jasenovac, tvornica užasa"?

Piljak: Osnovni cilj je dokumentovano, pregledno i nepristrasno, na bazi istorijskih dokumenata, izjava preživjelih svjedoka i njihovih potomaka, pojedinih stranih očevidaca i arhiva, iznošenje istine o Jasenovcu, naravno u umjetničkoj formi. Drugi isto tako značajan cilj je da se u našem školstvu i obrazovanju daleko više posveti pažnja ovoj istorijskoj temi i da mlade generacije znaju za ideologiju  ustaštva  i stradanja svojih predaka, kako nam se ne bi dogodili nova  Jasenovci, Jadovna, Šušnjari, Prebilovci...

NN: Svi likovi i situacije koje ste opisali utemeljeni su na stvarnim likovima i događajima i pored umjetničkog imaju i dokumentarni karakter. Koji dokumenti i knjige su Vam najviše pomogli u tome?

Piljak: Likovi i situacije su stvarni, bili i postojali, iskopani iz pepela istorije i sjećanja preživjelih. Mnogi od njih dobili su nova imena, a neki imaju izvorna. Koristio sam mnogo literature kao podlogu kao i poznatog istoričara Jovana Mirkovića, jednog od mojih recenzenata, koji najbolje poznaje temu Jasenovca. Navešću samo dio literature: "Jasenovac" Ljube Jandrića, "Ljudi sa Kozare" Gojka Banovića, "Ljubav za djecu sa Kozare" Miloša Milinkovića, Jasenovac - genocid i zločin NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u II svjetskom ratu, materijali i radovi sa VI međunarodne konferencije o Jasenovcu i naravno moja knjiga poema "Grad bijelih anđela".

NN: Prije ove knjige objavljivali ste poeziju, prozu, aforizme, ali ne i u dramskoj formi?

Piljak: Do sada nisam objavio knjigu u dramskoj formi, ali ja odavno pišem i u toj formi, još iz studentskih dana. U KUD "Čajavec" sam duži niz godina vodio literarno-dramsku sekciju i pisao recitale, kraće dramske komade, skečeve, dječje tekstove za predstave povodom Svetog Nikole i Djeda Mraza, dramske kolaže za 8. mart i slično. Pojedine sopstvene tekstove sam lično i režirao i izvodio sa omladinom u sklopu nastupa KUD-a. I bilo je uspjeha. Imam namjeru  sve to sakupiti u jednu knjigu dramskih kolaža i izdati za omladinu, jer to nedostaje na tržištu za aktivnosti omladine.                                                     

NN: Šta je sve potrebno da se od Vašeg scenarija snimi film i za koga smatrate da bi to svojski uradio?

Piljak: Tema Jasenovca je vrlo široka i treba mnogo vremena i prostora, naravno i novca za snimanje filma. Mislim da postoji odlična baza i podloga, a iskusni režiser će moći da odabere najreprezantativniji dio materijala za budući film. Isto tako ovaj se scenario može režirati i kao drama i kao serijski film od više epizoda, što je potvrdio i gospodin Goran Jokić, glumac Narodnog pozorišta RS, koji će na promociji prezentovati neke isječke iz scenarija. O imenima režisera na bih sada  govorio, ali smatram da ima dovoljno dobrih umjetnika koji bi mogli ovaj projekat iznijeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije