Književnost

Dva djela Bačić-Alimpićeve u top 5

Dva djela Bačić-Alimpićeve u top 5
Foto: Ilustracija | Dva djela Bačić-Alimpićeve u top 5

BEOGRAD - Povodom 186 godina postojanja, Narodna biblioteka Srbije objavila je listu 10 najčitanijih knjiga autora u mreži javnih biblioteka Srbije u 2017. godini, a ono što je zanimljivo jeste da je prvih pet knjiga na toj listi objavljeno u izdanju "Lagune".

Od 155 javnih biblioteka u Srbiji, na anketni upitnik odgovorilo je njhi 105, dostavljajući podatke o broju pozajmljivanja knjiga domaćih autora, stoji na sajtu Narodne biblioteke Srbije. Na osnovu rezultata obrađenih podataka napravljena je lista deset najčešće pozajmljivanih naslova u javnim bibliotekama Srbije u 2017. godini.

Utvrđivanje rezultata otežavala je činjenica da biblioteke rade u različitim sistemima za automatizaciju bibliotečkog poslovanja. Donosimo vam listu najčitanijih naslova.

1. "Kazna za greh I-III", Jelena Bačić-Alimpić

Uzbudljiva saga o sudbini dvije vojvođanske porodice u prelomnim godinama prošlog vijeka i priča o ljubavi koju vrijeme ne može izbrisati, glasi najkraći siže ove knjige

2. "Arzamas", Ivana Dimić

"Knjiga potresne iskrenosti i vedre bodrosti, satkana od dramskog koje se magično preobražava u romaneskno. Razgovori koji se čine komični, a nisu - razmišljanja koja se čine tužna, a nisu", zapisao je Predrag Bajčetić, recenzent ove knjige, koja je ovjenčana NIN-ovom nagradom za 2016. godinu.

3. "Islednik", Dragan Velikić

Ovaj roman, takođe, proglašen je najboljim od strane NIN-ovog žirija, ali za 2015. godinu i od strane kritike za knjigu je rečeno da posjeduje ono po čemu je Velikić prepoznatljiv: savršen osjećaj za detalj, jezičku preciznost i briljantno izbrušen stil.

4. "Nigde nema te", Jelena Bačić-Alimpić

Ljubav se ne bira, baš kao ni smrt. Sve je negde u nebesima već odavno zapisano, rečenica je kojom se da naslutiti u čemu piše druga knjiga Jelene Bačić-Alimpić koja se našla na listi najčitanijih.

5. "Osama", Vladimir Kecmanović

Pripovjedač knjige je stari musliman iz Bosne koji govori o Muratovom sinu Baji, što se u pomračenju uma poistovećuje s Osamom bin Ladenom, kao da priziva istoriju o Ćamilu i Džem-sultanu, samo na ovim prostorima i u skorašnje vrijeme, u ovdašnjoj "prokletoj avliji". Kecmanović je za ovu knjigu dobio nagradu Andrićevog instituta iz Andrićgrada za knjigu godine 2016, kao i nagradu "Pečat vremena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije