Književnost

Džordžu Sondersu Bukerova nagrada

Džordžu Sondersu Bukerova nagrada
Foto: Ilustracija | Džordžu Sondersu Bukerova nagrada

LONDON - Američki pisac kratkih priča Džordž Sonders osvojio je ovogodišnju Bukerovu nagradu romanom "Lincoln in the Bardo" i tako postao drugi Amerikanac kojem je dodijeljena.

Knjiga govori o žalosti Abrahama Linkolna poslije smrti sina i odlascima na njegov grob.

"Lincoln in the Bardo", prvi Sondersov roman, dešava se tokom jedne noći na groblju.

Članovi žirija su pohvalili roman kao potpuno originalan i duboko potresan. Nagradu je uručila vojvotkinja od Kornvola Kamila.

"Hvala vam za ovu veliku čast, koje ću, nadam se, nastaviti da budem vrijedan kroz ostale moje radove do kraja mog života", izjavio je Sonders prilikom primanja nagrade.

Sonders je rekao da je ideju za roman imao 20 godina prije nego što ga je napisao.

"Moje priče su pomalo mračne, cinične i naučnofantastične i nisam pronalazio način da pristupim ozbiljnom materijalu. Pokušao sam nekoliko puta i nije uspijevalo pa sam pomislio - ili nemoj to uopšte da radiš ili sačekaj da proživiš dovoljno da bi uradio kako treba", naveo je autor.

Džordž Sonders je dosad bio najpoznatiji po kratkim pričama, za koje je dobio više nagrada.

"Ukoliko niste primijetili, živimo u čudnom vremenu. Središnje je pitanje prilično jednostavno: hoćemo li na strah odgovoriti isključivanjem, negativnim očekivanjima i nasiljem ili ćemo preduzeti onaj drevni veliki skok vjere i dati sve od sebe kako bismo reagovali s ljubavlju? I s uvjerenjem kako ono što se čini drugačijim uopšte nije drugačije, već da smo to mi, ali u drugačijem danu", rekao je Sonders.

Dodao je da se u Americi mnogo govori o potrebi da se zaštiti kultura, ali da je kultura upravo to što se dešavalo prilikom dodjele Bukerove nagrade.

"To je saosjećajna kultura, aktivistička kultura u sobi punoj onih koji vjeruju u riječ, u ljepotu i višeznačnost, i u nastojanje da shvate tuđe poglede, čak i onda kada je to teško", poručio je on.

U konkurenciji za Bukerovu nagradu su bili još britanske autorke Ali Smit i Fiona Mozli, Amerikanci Pol Oster i Emili Fridland i britansko-pakistanski pisac Mohsin Hamid. Nagrada se dodjeljuje za najbolja djela pisana na engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije