Književnost

Evo koje knjige trebate pročitati prije nego što ih ekraniziraju

Evo koje knjige trebate pročitati prije nego što ih ekraniziraju
Evo koje knjige trebate pročitati prije nego što ih ekraniziraju

Sve češće smo u prilici gledati ekranizirane romane, ali sigurno ste nailazili na knjige po kojima nije snimljen ni jedan film, a neodoljivo su vas podsjetile na nešto već viđeno.

Premijera Star Wars: Episode VII - "The Force Awakens" očekuje nas tek u decembru. Dakle, ostalo je dovoljno vremena da obnovimo gradivo, ali i da se pozabavimo sličnom tematikom. Saga je priča o tome kako se Allana i Marko bore da sačuvaju svoje dijete od pakla galaktičkog rata. Tematika je dobra, baš kao i ilustracije koje potpisuje Fiona Staples.

Što se tiče The Theory of Everything / What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions, Randall Munroe, postoji jedna stvar koju Stephen Hawking nikada nije prestao raditi, a to je da dovodi u pitanje sve oko sebe. Takva je i ova knjiga, puna ludih pitanja o svemu i svačemu na šta su znanstvenici dali odgovor. Savršeno štivo za sve one koji ne mogu prestati s pitanjem "a što ako"?

U Whiplash/2 a.m. at the Cat’s Pajamas, Marie-Helene Bertino, Madeleine Altimari je djevojka koju ništa neće spriječiti da postane poznata džez pjevačica. Baš kao i "Whiplash", i ovaj roman upoznaje nas s nekim ko se vodi strašću i hrabro stremi ka ostvarenju svoga sna i neće stati sve dok ne oslobodi glazbu iz sebe.

Što se tiče Pulp Fiction/The Sisters Brothers, Patrick DeWitt tako ćemo upoznati Charlie i Eli, sestre koje su Vincent i Jules Divljeg zapada, opasne ubice koji završavaju poslove za mafijaškog bosa. Njihov put u San Francisco, u potrazi za metom, prožet je savršenim humorom, baš kao i nasiljem koje oslikava egzistencijalnu krizu vjere i ljudske prirode.

I prije nego što smo pogledali Boyhood/Black Swan Green, David Mitchell

"Boyhood" nas je osvojio samom činjenicom da je ista ekipa na filmu radila punih 12 godina. "Black Swan Green" je slična priča o odrastanju, kolaž o bezbroj prvih puta u životu jednog trinaestogodišnjaka.

Up /The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared, Jonas Jonasson donosi priču o starcu u velikoj avanturi. Druga i još ljepša priča o afirmiranju životnih radosti. Poslije ovoga i sami ćete poželjeti osvojiti više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije