Književnost

Evropa oslikana knjigama za djecu

Evropa oslikana knjigama za djecu
Foto: Ilustracija | Evropa oslikana knjigama za djecu

MADRID - Saradnja škola iz cijele Evrope rezultirala je mapom Starog kontinenta ocrtanom tako da granice neke države oslikava omiljena dječja knjiga karakteristična za tu zemlju.

Škole u Bugarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu, Španiji, Češkoj i Litvaniji su zajednički radile na kreiranju odličnog projekta pod nazivom "Read and share" ili "Čitaj i dijeli" koji sadrži informacije o najboljim dječjim knjigama iz svake evropske zemlje.

Istraživali su među svojim prijateljima i članovima porodice, kao i online, kako bi odlučili o knjizi za svaku državu.

Na prvi pogled lako je uočiti "Pipi dugu čarapu" u Švedskoj, "Malog princa" u Francuskoj i "Harija Potera" u Velikoj Britaniji.

Da biste uočili "Hajdi" u Švajcarskoj, "Pinokija" u Italiji ili "Avanture Tin Tina" u Belgiji, moraćete se malo bolje zagledati.

Ni naš region nije izostavljen sa mape, pa je tako Srbija predstavljena čuvenim djelom Branka Ćopića "Orlovi rano lete", a Hrvatska djelom "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić.

Bosnu i Hercegovinu oslikava "Kraljica iz dvorišta" Bisere Alikadić. Iako je možda bilo i poznatijih knjiga namijenjenih mališanima iz BiH, ova knjiga koja je trenutno i lektira u osnovnim školama našla se na mapi kao najreprezentativniji primjerak knjiga za djecu.

Autorka se u pričama dotakla djetinjstva mnoge djece. U njima je možda i oživjela njihove uspomene.

Zbirka se sastoji od lijepih priča u kojima je opisano bezbrižno dječje odrastanje, ali isto tako pojavljuju se i priče u kojima spisateljica opisuje kako je bilo odrastati za vrijeme rata kada nije bilo novca i kada su mnoge porodice bile siromašne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije