Književnost

"Evropski atlas lirike" Šonu O´Brajenu

"Evropski atlas lirike" Šonu O´Brajenu
"Evropski atlas lirike" Šonu O´Brajenu

BANJALUKA - Nagrada za poeziju "Evropski atlas lirike", koju dodjeljuje izdavač "Kuća poezije" i istoimena asocijacija književnih prevodilaca iz Banjaluke, za 2015. godinu pripala je britanskom pjesniku Šonu O'Brajenu za cjelokupan književni opus.

Žiri u sastavu Fiona Sampson, predsjednica, Jovica Aćin, Tanja Kragujević, Milenko Stojičić i Zdravko Kecman, odluku je donio jednoglasno.

Šon O'Brajen je jedan od najistaknutijih i najnagrađivanijih savremenih engleskih pjesnika i, kako navodi žiri, pjesnik kontroverznog lica svijeta, mješavine djetinjstva, putovanja vozovima, londonskih pabova, fudbalskih stadiona te tvorac sopstvenog urbanog jezika.

"Danas, kad britanska poezija prolazi kroz vrijeme izvanrednog procvata, Šon O'Brajen je u njenom samom centru. Pjesnik strasti i zbilje, preciznog i snažnog izraza, on istovremeno predstavlja i britansku pjesničku savjest. Drugim riječima, on piše jednu vrstu javne, veoma potrebne poezije, koja preispituje socijalne i političke tokove, i na taj način nas podsjeća da poezija jednog naroda mora prvenstveno da igra svoju najvažniju ulogu - ulogu zajedništva", rekla je obrazlažući ovu nagradu Fiona Sampson, esejista, prevodilac i profesorica s Oksforda. O'Brajen je pjesnik, dodaje ona, koji je i te kako savremen.

"Nema tu nikakvih kula u oblacima kad se radi o pjesničkoj afektaciji, niti su on i njegovi čitaoci pošteđeni surovih vjetrova realnosti. To je jednostavno autentični glas savremene evropske svijesti", navodi Sampsonova izjednačavajući O'Brajenovo pjesničko djelo sa djelom Gintera Grasa, Vaclava Havelai Časlava Miloša.

Šon O'Brajen rođen je 1952. godine. Odrastao je u Halu na sjeveroistoku Engleske, poznatom po brodogradnji i ribarstvu. Objavio je zbirke poezije: "Unutrašnji park", "Strašila", "Staklenik", "Voz duhova", "Nizvodno", "Potopljena knjiga", "Novembar", "Divne biblioteke". Takođe objavljuje i prozu, eseje, kritičke osvrte, antologije, prevode i drame za pozorište i radio.

"Kuća poezije" štampaće O'Brajenovu knjigu "Druga zemlja", gdje će se naći njegove izabrane pjesme od 1983. do 2015. godine. Na srpski jezik knjigu je preveo Zoran Jungić, a izbor pjesama sačinio je sam autor.

"'Kuća poezije' će u saradnji sa fondacijama posebnu pažnju posvetiti objavljivanju pjesničkih djela, kako domaće, tako i svjetske književnosti, te tako od Banjaluke načiniti grad poezije", rekao je za "Nezavisne novine" Zdravko Kecman, književnik i glavni i odgovorni urednik spomenute izdavačke kuće. O'Brajen će "Evropski atlas lirike" primiti 11. novembra u Banjaluci, na posebnoj večeri koju će "Kuća poezije" prirediti laureatu u čast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije