Književnost

Grujo Lero: Očito je da je aforizam u ekspanziji

Grujo Lero: Očito je da je aforizam u ekspanziji
Grujo Lero: Očito je da je aforizam u ekspanziji

Nekad je život bio roman, a danas kad je sve manje sadržajan staje u aforizam, poruka je Gruje Lere, književnika i priređivača 11. zbornika aforizama "Život piše aforizme", koji je promovisan na nedavno održanom 13. međunarodnom festivalu humora i satire "Bijeljina 2016".

"Nekad smo stezali kaiš radi linije, a sad - da nam ne spadnu pantalone", dalje je u svojstvu aforističara poručivao Lero dok je u svojstvu predsjednika Udruženja aforističara "1. april" najboljim humoristima iz prošle godine svečano uručivao nagrade. "Satirično pero" pripalo je aforističaru Miladinu Beriću iz Banjaluke, a velike plakete za satirično stvaralaštvo dodijeljene su Tomislavu Supeku iz Hrvatske i Vladislavu Vlahoviću iz Crne Gore. Uključujući nagrađene autore, u Lerinom zborniku našlo se 35 aforističara iz regiona, a većina njih odazvala se na izuzetno posjećen festival u Bijeljini, povodom kojeg je pjesnik i satiričar Grujo Lero i pričao za "Nezavisne".

NN: Sa kojim se izazovima suočava neko ko organizuje kulturni događaj kao što je Međunarodni festival humora i satire "Bijeljina 2016", odnosno koliko je teško istrajati 13 godina na tom polju?

LERO: Kao i u svemu u životu, i u umjetnosti (u našem slučaju u književnosti) da biste ostvarili nesvakodnevni uspjeh morate nešto strasno voljeti, posvetiti mu se bez ostatka - biti altruist kao Don Kihot. Još u gimnaziji počeo sam pisati stihove, završio sam studij književnosti i sav svoj život posvetio sam beletristici. Kad sam, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma iz Sarajeva izbjegao u Bijeljinu, ovdje sam sreo tri-četiri pisca koja njeguju humor i satiru, a u susjednom Brčkom još toliko. Rodila mi se ideja da organizujem susrete aforističara i to povodom 1. aprila, Svjetskog dana šale. Već sam bio član Udruženja književnika Srpske, pa sam osnovao, da tako kažem, sekciju aforističara. I prve naše književne večeri, sudeći po broju publike, bile su uspješne. Susreti su vremenom prerasli u međunarodni festival. Broj učesnika je 30 i više, ali broj posjetilaca nikad nije ispod 250 do 300. To je osnovna odlika ovog festivala i putokaz da smo na pravom (književnom) putu.  

NN: Do sada ste objavili 11 zbornika aforizama, posljednji "Život piše aforizme". Koliko je aforizam, zapravo, životniji od drugih književnih vrsta, odnosno koliko je bliži svakodnevici?

LERO: Jedan novinar već nakon drugog aprilskog susreta satiričara u Bijeljini dao mi je ideju da odabrane aforizme, izgovorene na tom književnom skupu, stavim među korice. Tako sam, što bi rekao Vuk Karadžić, "skupio i na svijet izdao" 11 zbornika aforizama i humorističko-satiričnih pjesama. Poljski pisac Stanislav Ježi Lec (1909-1966) aforizam je digao do zavidne visine, na kojoj je, evo, ostao punih pet decenija nakon njega. Poznati aforističar iz Republike Srpske Jovo Nikolić 2008. godine priredio je i objavio Antologiju aforizama BiH "Protesti moždane mase", uvrstivši u knjigu više od 60 pisaca, čime je dokazao da je, kako Vi rekoste, aforizam "životniji od drugih književnih vrsta". Očito je da je, kako je konstatovao Nikolić, "aforizam u ekspanziji". Danas "život piše aforizme" (naziv mog 11. zbornika), mi književnici samo držimo olovku.        

NN: Dakle, aforizam u svijetu književnosti nije potcijenjena vrsta kako pričaju neki aforističari?

LERO: Ne, isplivao je na površinu još u Lecovo vrijeme i još pliva.

NN: Mnogi satiričari danas pričaju i da im političari kradu posao. Kako objašnjavate taj fenomen?

LERO: Što bi rekao naš prije desetak dana preminuli aforističar Milan Beštić: "To vam je, da izvine dama, politika". Hoću reći da je danas sve politika. A da nije te dame, o čemu bismo mi satiričari i humoristi pisali.

NN: Da li je aforizam, stoga, tematski ograničena forma i kako Vi lično birate teme za poeziju i teme za aforizam?

LERO: Poezija je nešto drugo. To je piščev subjektivni doživljaj. Teorija književnosti nas je učila da je lirska pjesma "slika duše". Mali je broj motiva u poeziji, onoliko koliko čovjek ima vrsta osjećanja. Rekao bih da svaki aforizam ima drugi motiv. Koliko aforizama, toliko i motiva. Život piše aforizme - sve im je tema.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije