Književnost

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Duhovnjaci, ego i mačka Karla Lagerfelda

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Duhovnjaci, ego i mačka Karla Lagerfelda
Foto: N.N. | Isidora Bjelica u kolumni za Nezavisne": Duhovnjaci, ego i mačka Karla Lagerfelda

Pričam noćas sa jednom poznatom novinarkom koja se bavi duhovnošću i medicinom o ljudskoj sujeti.

Ona je, kao i ja i svako drugi ko je radio na TV-u, svedok ljudske taštine i sujete i to posebno u sferi gde očekujemo da usmerenost na intelekt, duhovnost i znanje vodi ka podizanju svesti i smanjenju taštine!

Ali, avaj, nigde nema toliko zavisti, taštine i sujete kao u baš pomenutim sferama. Duhovnjaci, istaknuti intelektualci - osobe od kojih bi se očekivalo da su se oslobodile tegova ega - baš su one kod kojih ego i taština prelivaju! Čast izuzecima, naravno!

Najčešće "ovaj" neće da gostuje u emisiji ako je "onaj" gostovao pre njega, a da ne govorim da neće u isti studio jer, zaboga, nije njegov nivo, kao da idu u krevet, a ne studio! Intrige, podmetanja, ogovaranja.

Naročito je uznemirujuće kad ovakvo ponašanje primetimo kod lekara, umetnika ili osoba posvećenih duhovnosti. Bes, zavist, ljubomora, merenje, ovisnost o javna priznanja, nagrade, titule da bog sačuva! S jedne strane, iako je nekim ljudima čudno kako je taštine najviše tamo gde se najviše radi na spiritualnosti i gnozi, to je zapravo prirodno! Jer ako znanje ne prati smanjenje taštine, ono postaje destruktivno baš kao i ogroman novac koji postaje destruktivan ako ga ne prati rast svesti.

Ako ste išli kod ovog lekara meni se ne javljate, ako ste išli kod onog šarlatana za hipnozu mene zaboravite, ja sam najveći autoritet, ja, ja, ja...., da taština ostaje najveći problem matriksa, ispit na kojem mnogi padnu iako su sve druge položili desetkom.

Srećom, matriks ima briljantne načine da nam pokaže kako je svaka sujeta smešna! U svetu u kome mačka Karla Lagerfelda zaradi svoja dva i po miliona evra i nasledi od pokojnog Karla 150 miliona jasno je koliko je apsurdno baviti se merilima ljudske slave, priznanja, uspeha, bogatstva...

Draga Šupet, mačka koju je Karl hteo da ženi da mu je to zakon dozvolio, bogatija je i uticajnija od 99 odsto čovečanstva. Zajebant Karl ostavio je, naravno, instrukcije šta da se objavi na Šupetinom Instagramu i ona tako sa crnim velom i fascinatorom prima saučešće i hiljade poruka.

 E sada, suočivši se s ovim fenomenom slavne mačke kojoj je kosmos dodelio tu ulogu da je zapadne toliko love i slave, čovek može da se zapita šta zapravo osećam - ljubomoru i bes, jer radim za crkavicu dok mačka uživa, ili kakva fantastična kosmička burleska koja nam pokazuje koliko je sve ovo velika igra i iluzija matriksa.

 Posle svih tih revolucija i prevrata, stotina godina borbe za pravdu - pravde ni iz korova! E da... i iznova i iznova ljudi misle da će doći tren kad će doći pravda u ovu dimenziju, kakva iluzija! Taština je poslednji i najvažniji ispit ovog 3D sveta - džabe nam sve znanje ovog sveta ako nam je ego sto kila! I zato oni koji primećuju nepravdu i stalno mere šta je pravedno, a šta nepravedno, iz njihove percepcije sveta ne mogu da razumeju da ideja ovog turbulentnog bivstvovanja, palog sveta i nije u tome da se uspostavi bilo kakva pravednost po našoj meri.

I zato čovek ima dva pristupa da kuka i žali se što neko s osnovnom školom zaradi za veče 50.000 evra za sat pevanja, da se nervira što je kolega sa puno manje znanja dobio veće znanje i priznanje, da nariče što je muž komšinice Mice dobio na "Lotu", a mačka Karlova nasledila 150 miliona evra ili da prosto prihvati da u svom tom ludom prividnom svetu u kom živimo ima ipak nekog smisla u svoj toj "nepravdi" - ako ništa onda bar smisla za humor! Jer ako svi ti primeri nisu dovoljni da shvatimo koliko je iracionalno biti opsednut sopstvenim egom u ovoj dimenziji, onda nam pomoći nema.

Ostaje samo bes, zavist, osećaj nepravde i jedno veliko zašto? Pa zato! Zbog ega!!! Po tome kako ste primili vest da je draga mačka Šupet nasledila 150 miliona evra možete da izmerite gde ste na skali ega. Je l' vam tragično? Ili smešno? Iskreno, bolje da vam je smešno, smeh će vam podići vibraciju.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije