Književnost

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Ko vas je i zašto ubedio da se menjate??

Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Ko vas je i zašto ubedio da se menjate??
Foto: N.N. | Isidora Bjelica u kolumni za "Nezavisne": Ko vas je i zašto ubedio da se menjate??

Tek što iskoračimo iz blaženosti najranijeg detinjstva, taman kad savladavamo svet oko sebe, pojaviće se neko ko nam objasni da moramo postati bolji da bismo bili prohvatljiviji mami, tati, baki, rodbini, komšiji, Bogu... bilo kome... i tako počne agonija u kojoj neki stalno od nas očekuju mirakl posle promene koju su nam drugi propisali.

Teror počinje brzo, ako imate sreće da roditelji nemaju prekcije ličnih promena i mejkovera, onda će se već naći neka učiteljica, direktorka škole, drugarica, koja će izgraditi plan vaše promene da biste bili duštveno prihvatljivi. Draži njoj i Bogu, ukratko, ukoliko biste prihvatili rezolutnu ideju da morate da se smesta menjate.

Ošišaj se ovako, sredi imidž onako, nauči matematiku, budi fin sa direktorom, ako tome pridodate poslovično manijakalne osobe, koje iz nekog samo njima znanog razloga smatraju da su tako dobro ukapirale norme żivota i smrti da mogu da vam postavljaju lekcije, ciljeve i putanju promene onda se popravka obavlja još od najranijih dana.

Smršaj, udebljaj se, obuci se ovako, plaši se profesora, lekara, smanji nos, povećaj grudi, dupe, usne. Osetljiva i nežna osoba će zbog tih prekornih primedaba šta okolina očekuje od nas da promenimo da bismo bili idealni, neretko sebi uništiti život stalnim preispitivanjima i introspekcijom... I taman kad sebe fizički dovedemo u red ili bar odustanemo od toga da nam je to bitno, onda će doći svi oni nadljudi koji će nam objasniti da moramo da se menjamo mentalno. Oni su, naravno, osobe koje veruju da su pozvane da procenjuju tuđi lik i delo i oni će nam objasniti koliko smo duhovno daleko od ideala... Ovo se ne tiče samo klerikalnih manijaka i čuvara dobrog obraza, ne... Taj teror zahtevane promene nastavlja se kroz TV, magazine, knjige... stalno, a sve kobajagi za našu dobrobit neko nam objašnjava šta sve treba da promenimo. Pa kao što oni što se stalno operišu nisu nikad zadovoljni, tako ni oni nju ejdž jezuiti što okapavaju po guruima, duhovnicima i radionicama...

Jedna lepa želja da budemo bolji donese nam tako novu anksioznost i nesreću, jer se ispostavi da smo na tom putu promene zaboravili ko smo i da udovoljavamo drugima, a ne pratimo svoj karakter. Neretko ti drugi reći će nam da se sećaju koliko smo bili autentičniji, zabavniji, iskreniji pre svih tih promena na koje su nas terali!

Na kraju pogledavši duboko u svoju dušu, a ne u tuđe oči, doći ćemo do zaključka da smo zaboravili ko smo od silnih programa za naš "boljitak", neretko pred kraj života, dok srećnici puno ranije otkriju da je najveća promena koju možemo da napravimo da se ne menjamo prema tuđim ukusima i uzusima... E da, to je tajna koju adepti nauče kao prvu i poslednju tajnu života.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije